Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa Anıldı

Türk tarihi ve dünya savaş tarihinde önemli bir yer tutan Plevne Savaşı'nın komutanı, Gazi Osman Paşa, ölümünün 112'inci yılında Gaziosmanpaşa Merkez Camii'nde düzenlenen mevlid programıyla anıldı.

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa Anıldı
Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, ölümünün 112'inci yılında Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği programla anıldı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Yılmaz Özkan ve Suat Alkan, Gaziosmanpaşa İlçe Müftüsü İsa Gürler, Gaziosmanpaşalı Gaziler ve Gaziosmanpaşalı vatandaşların katıldığı, Gaziosmanpaşa Merkez Camii'nde düzenlenen programda Mevlid, Kuran-ı Kerim ve ilahiler okundu. Gazi Osman Paşa'nın ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, "O, dünyatarihine girmiş bir ordu komutanı ve birçok dünya devletinin başarısını ders olarak okuttuğu bir kahramandır. Tarihimizde böyle bir kahramana sahip olmaktan ve adımızı Türk ve dünya tarihine damgasını vurmuş efsanevi bir komutandan aldığımız için gurur duyuyorum" dedi

Gaziosmanpaşa Merkezi Camii'nde akşam namazını müteakip düzenlenen Gazi Osman Paşa'yı anma programı İlçe Müftüsü İsa Gürler'in okuduğu duanın ardından sona erdi

GAZİ OSMAN PAŞA KİMDİR? (1832 - 1900) Gazi Osman Paşa, Tokat'ta doğdu. Asıl adı Osman Nuri'dir. Babası, İstanbul kereste gümrüğünde katip olan Mehmed Efendi, annesi Şakire Hatun'dur. Ailenin tek erkek çocuğu olan Osman Nuri, sırasıyla Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mekteb-i Harbiyye okullarını bitirdi. Çeşitli görevlerde bulunan Gazi Osman Paşa, 1859 yılında Osmanlı Devleti'nin nüfus sayımı ile kadastro usulünde haritasının çizilmesinin kararlaştırılması ve bu arada Bursa ilinden başlanması üzerine bu göreve askeri temsilci olarak tayinedildi. 1866'da Girit'te baş gösteren Rum isyanı dolayısıyla buraya yollandı.

Birçok askeri başarı elde etmiş olan Gazi Osman Paşa, asıl şöhretini Sırp prensi Milan'ın 2 Temmuz 1876'da Osmanlı Devletine savaş ilan etmesi esnasında, Rus generallerinin kumanda ettiği Sırp ordusunu bozguna uğratması ile elde etti. 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sırasında Plevne'yi başarı ile savundu ve bu savaş sonunda kendisine "gazilik" ünvanı verildi.

Askeri şahsiyeti yanında siyasi faaliyetlerde de bulundu. İstanbul'daki dini grupların birleşmesini sağladı. Sarayda bulunduğu süre içinde dışpolitika konularında Sultan İkinci Abdülhamid'i etkilemeye çalıştı. Gazi Osman Paşa, 4-5 Nisan 1900 yılında, Cuma günü vefat etti ve Fatih Sultan Mehmed türbesi yanına gömüldü.

Gazi Osman Paşa, iyi derecede Arapça, biraz da Farsça ve Fransızca biliyordu. Ferik Neşet Paşa'nın kız kardeşi Zatıgül Hanımla evlendi. Sultan İkinci Abdülhamid kendisini çok takdir ettiği için iki kızını, Gazi Osman Paşa'nın iki oğlu ile evlendirmiştir .