Özkaya, Büyümeyi Değerlendirdi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya, Türkiye’nin 2011 yılında yüzde 8,5 büyümesinde özel sektör yatırımlarının büyük rol oynadığını belirtti.

Özkaya, Büyümeyi Değerlendirdi
MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Özkaya, yazılı bir açıklama yaparak, 2011 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi. 2011 yılındaki büyümenin kıymetli bir başarı olduğunu vurgulayan Özkaya, bu büyümenin civar ülkelerde sıcak gelişmelerin yaşandığı bir ortamda gerçekleşmesinin de başarının kıymeti bir kez daha ortaya çıkardığını vurguladı. 2011 yılı Son çeyreğinde GSYH’nin yüzde 5,2 oranında büyüdüğünü anımsatan Özkaya, bu doğrultuda yüzde 8,5 olarak gerçekleşen yıllık büyüme hızının, MÜSİAD’ın 2011 yılına yönelik daha önceki beklentilerini doğruladığına işaret etti. Türkiye’nin, 2011’de de güçlü büyümesini sürdürülebilir kılarak, bir kez daha dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmeyi başardığına vurgu yapan Özkaya, kişi başına düşen milli gelirin ise 2010 yılındaki 10 bin 79 dolar seviyesinden 10 bin 444 dolara yükseldiğini kaydetti.

2011 yılında büyümeyi tetikleyen faktörlerin başında tüketim gelmekle beraber, bunu yatırımların takip ettiğini de dile getiren Özkaya, özellikle yüzde 22,8 oranında büyüme gösteren özel sektör yatırımlarının, milli gelir artışında büyük bir rol oynadığının altını çizdi. dış talep kaleminin bir önceki yıla göre milli gelire daha olumlu bir etki yapmış olmasının en dikkat çekici unsur olduğunu ifade eden Özkaya, “Bu da Son iki çeyrek itibariyle, ihracat artış hızının ithalat artış hızını ciddi şekilde geçmesiyle sağlanmıştır. İç taleple dış talebin dengelenmeye başladığını gösteren bu durum, Son çeyrekte güçlenerek, milli gelire artı katkı dahi sağlamıştır. Son çeyrek göz önüne alındığında ise gerek tüketim gerekse yatırımlarda bir ivme kaybı gözlenmekle beraber, krizden toparlanmış ve dünyada ayrışmış bir ekonomi olarak, şimdi doğal büyüme hızımızda bir süre yola devam edip, yeniden hızlanmak için gerekli stratejik reformları yapmaya devam etmeliyiz. Tabiri caiz ise hızlı sürdüğümüz arabayla yola devam etmek için biraz yavaşlayıp bakım yapmak, önümüzdeki uzun yolu hızla aşmak için gerekli olacaktır” dedi.