MTSO Başkanı, Yeni Teşvik Paketini Değerlendirdi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketini çok önemsediklerini söyledi.

MTSO Başkanı, Yeni Teşvik Paketini Değerlendirdi
Konuyla ilgili makamında basın toplantısı düzenleyen Şihmus Sinecem, Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti. Yeni sistemin genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımlar teşviki şeklinde 4 ana gruptan oluştuğunu hatırlatan Sinecem, yeni teşvik modelinde Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını ve her bölgedeki yatırımların desteklendiğini vurguladı. Özellikle organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların 6. bölgeden faydalanıyor olmasını çok önemsediklerini dilegetiren Sinecem, "Yapılan bu çalışma sonucunda inanıyoruz ki bölgemiz ve ilimiz bir kalkınma hamlesi içerisine girecektir. 2009 yılında çıkarılan teşvik yasasını eleştirmiş, bölgeler arasındaki farklılıkların giderilmesi için bölgemize has yeni bir teşvik sistemi çıkarılması gerektiğini savunmuştuk. 2009 yılında çıkan yasanın bölgemize ve ilimize çok bir faydası olmadı" dedi.

Bölgede ekonomik gelişmenin olması için siyasi gelişmelerin de yaşanması gerektiğine dikkat çeken Sinecem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetin ekonomik alanda olduğu gibi siyasi alanda da yapmış olduğu atılımlar ile bölgemizde ve ilimizde yeni çıkan teşvik yasası ile büyük gelişmeler olacağına inanıyorum. Yeni teşvik paketi bölgeler arasında ki farklılıkları gidermek ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yatırım yapılması için çok uygun bir yasadır. Ancak yinede bazı çekinmelerimiz var.Yapılacak olan yatırımlar için verilen teşviklerden önce bölgede altyapının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bölge illerinin yapısına göre ekonomik yatırımlara destek verilmesinden yanayız. Örneğin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir il olduğumuz için ilimizde tarım sanayisinin geliştirilmesinden yanayız." 2009 yılından önce Muş'ta hiç ihracat yapılmadığını hatırlatan Sinecem, "2009 yılında çıkarılan teşvik paketi bölgemiz ve ilimiz için ayrıcalık tanımazken ilimizde 2009 yılından beri ihracat yapılmaya başlanmıştır. Biz bu teşvik paketi ile ihracat rakamlarımızı yüzde 500'lere kadar arttırmayı düşünüyoruz. İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 vizyonu ile Muş'un ihracatı bugünün rakamlarına göre yüzde binlere kadar ulaşacaktır. Geçen ay Muş'un ihracatı 135 milyar dolarken ithalatımız ise 220 milyardolardı. İşte bu paket ile ithal ettiğimiz ürünler Muş'ta üretilirse ithalat rakamlarımız düşüp ihracat rakamlarımız artış gösterecektir. Biz bu teşvik paketinin başta ülkemiz olmak üzere bölgemiz ve ilimiz için çok önemli bir yasa olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Teşvik paketinin uygulanması esnasında bürokrasi kesiminin sıkıntı oluşturmaması gerektiğini söyleyen Başkan Sinecem, hükümetin çıkarmış olduğu teşvik paketleri gibi bürokrasinin de yatırımcıya her türlü desteği verip önünü açması gerektiğinin altını çizdi. Geçmişte yatırımcıya arsa tahsisi yapmayan bürokratların olduğunu savunan Sinecem, hazineden ve İl Özel İdaresi'ne ait olan arazilerin acilen yatırımcıya tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Doğu illerinin kalkınmasıiçin gerekli desteğin verileceği sözlerinin kendilerini umutlandırdığını belirten Sinecem şunları kaydetti: "Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan nisan ayının sonlarına doğru Muş'ta bölge illerini kapsayan bir toplantı düzenleyeceklerini bizlere bildirdi. İlimizde yapılacak olan bölge toplantısında olumlu sonuçlar çıkacağını ümit ediyoruz. Biz daha önce 5. bölgede olmak istemiştik. Ancak teşvik paketi ile 6. bölgede yer aldık. Yanı yasada bizi çok umutlandırdı. Sayın başbakanımız daha olumlu gelişmeleryaşanması ve ciddi adımlar atılması için 6. bölge oluşturdu ve Muş'u da bölge içerisine koydu. 6. bölgede yer almamız Doğu Anadolu Bölgesi ve Muş için olumlu bir gelişmedir. 6. bölgeye diğer bölgelere göre daha büyük avantajlar tanınmıştır. İnşallah bölgemiz ve ilimiz bundan sonra daha büyük adımlarla gelişme kaydedecektir. "