Görele'de, Fındık Bahçesinde Bahar Budaması

Görele İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, Çavuşlu Beldesinde bir fındık üreticinin bahçesinde bahar budaması yapıldı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Zor, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ali Rıza Nurhan'a ait 5 dönümlük fındık bahçesinde bahar budaması gerçekleştirdiklerini belirtti.

Zor, geçen yıl ilçede ilk kez çit dikim sistemiyle dikim yapıldığını, bu sistemin en iyi şekilde yürütülebilmesi amacıyla söz konusu fındık bahçesinde bahar budaması gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yeni dikili fındık bahçelerinin 5 yıl süreyle ilçe müdürlüğü denetiminde olacağını ve her yıl şekil budamaları yapılarak süre sonunda bahçe sahibinin denetimine verileceğini vurgulayan Zor, şunları söyledi:

''Geçen sene dikilen bu fidanlar Mart ayı içinde toprak seviyesinden kesilmişlerdir. Bu yıl Ekim-Kasım aylarında veya gelecek yıl Mart ayında kesim yerinin altından çıkan fidanlardan düzgün gelişim gösterenlerden biri meyil yukarı, biri de meyil aşağı büyümek üzere bırakılacak ve diğerleri kesilecektir. İki dal arasında V şeklinde 60 derece bir açı olacaktır. Ocak dikim metoduyla sık olarak fındık yetiştiren yetiştiricilerimizden farklı olarak bu sistemde kaliteli yan dallar daha aşağılardan çıkacak ve dönüme 300 kilogram verim alınabilecektir.' '