Elazığ TSO Başkanı Şekerdağ Açıklaması

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, açıklanan Yeni Teşvik Paketi'nin ülke ekonomisi adına önemli bir kazanım olacağına ve özellikle cari açığa neden olan ithal ürünlerin Türkiye'de üretilmesine başlanacağına inandıklarını bildirdi.

Şekerdağ, Yeni Teşvik Paketi açıklanması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yeni sistemin özellikle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin yatırım ve üretiminin artırılmasını hedeflediğini, ülkede en önemli sorunlarından biri olan ve ekonominin geleceğini tehdit eden bu sorunla ilgili atılan adımın büyük önem taşıdığını aktardı.

Paketin sadece bu özelliğinin bile Türkiye için önemli kazanımlar sağlayacağını ifade eden Şekerdağ, şunları kaydetti:

''Yayınlanan yeni paketin ülke ekonomisi adına önemli bir kazanım olacağına ve özellikle cari açığa neden olan ithal ürünlerin ülkemizde üretilmesine başlanacağına inanıyoruz. Bu anlamda ülke ekonomisi için büyük bir değer yaratacaktır. Ancak, tüm göstergeler itibarı ile ülkemizin en geri kalmış yöresi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınma ve gelişmesi, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve işsizliğin önlenmesi hususunda en büyük sorunlardan biri öncelikle güvenlik, ikincisi ise yatırımcının yatırım aşamasında en fazla ihtiyaç duymuş olduğu risk sermayesidir. Yeni düzenlemede 5-7 yıl ödemeli ve sabit faizli KOBİ kredisi ihtiyacının karşılanması noktasında bir düzenleme yok. Bankaların kredi kullandırmadaki kriterleri belli. Özellikle teminat konusunda sıkıntılı olan bölge insanının bu beklentisi yeni düzenlemede yer almıyor. Bu nedenle biz teşviklerin dudak uçuklatan cinsten olması gerektiğinin altını çizmiştik. Bölge için bu beklentimiz gerçekleşmedi.' '