Çin'den Kofi Annan'ın Çabalarına Destek

Çin, Suriye krizinin derhal barışçı yolla çözülmesi ve Ortadoğu'da istikrarın korunması için uluslararası toplumun, Kofi Annan'ın arabuluculuk çalışmalarına yapıcı destek vermesi gerektiğini belirtti.

Pekin 'de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'yle ilgili bildirisi hakkında açıklama yaptı. Sözcü Hong Lei, BM ile Arap Birliği'nin Suriye krizi özel elçisi Kofi Annan'a destek verdiklerini yineledi ve Suriye'deki tarafların Annan'ın arabuluculuk çabası etrafında eşgüdüm sağlaması gerektiğini kaydetti.

Kofi Annan, Suriye'de taraflar arasında çatışmaların en geç 12 Nisan 'da yerel saatle 06.00'da sona ermesini ve sahadaki komutanların bu yönde kesin emir vermelerini istedi. BM Güvenlik Konseyi 'nde dün yapılan resmi toplantıda Beşşar Esed'e verdiği taahhüdü acil ve görünür biçimde yerine getirerek, 10 Nisan'a kadar şehir ve kasabalarda asker ve ağır silah kullanımını durdurmasını istedi.

Rusya ve Çin, Beşşar Esed yönetimine yaptırımları içeren Güvenlik Konseyi kararlarını iki kez veto etmişlerdi. Moskova yönetimi Annan'ın planına güçlü destek veriyor ve Esed'den ilk adım olarak akan kanı durdurmasını istiyor.