'Çiftçiler Lamborghini'ye Binecek'

ABD'li ünlü yatırımcı Rogers, önümüzdeki yıllarda tarım sektörünün ön plana çıkacağını öngördü. Rogers'a göre, altın 10 yıl boyunca yükselecek.

'Çiftçiler Lamborghini'ye Binecek'
ABD'li ünlü yatırımcı Jim Rogers, CNBC-e canlı yayınında soruları yanıtladı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'yi sert bir dille eleştiren Rogers, 'Bernanke ekonomiden, finanstan anlamıyor; sadece para basıyor. Fed'in yaptığı parasal genişlemeler hiçbir zaman işe yaramadı. Bernanke dünyada ağaçlar tükenene kadar para basmaya çalışıyor. Kendisi helikopterle dünyayı dolaşcak olsa dolar tahvili saçardı ' dedi.

ABD'de bu yıl seçim yapılacağını hatırlatan Rogers sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çok iyi haberler alabiliriz. Bernanke ve Obama parayı her yere saçıyorlar. Borç tavana ulaşıyor. Yunanistan kendi sorununu çözebilirdi ama borcu giderek yükseliyor. Hiçbir şey sorunlarımızı çözmeyecek. ABD'de 2013 ve 2014'te borç tavana kadar ulaşacak ve her şey daha kötü olacak. Dünya ekonomisi daha iyi olursa emtia da iyi olur. Ekonomi iyi gitmezse daha fazla para basılır. '

Rogers altınla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: 'Altında gerileme iyi bir şey, böylece daha fazla satın alabilirim. Bir süre daha yükselmeye devam edecek, bu yüzden daha fazla altın satın almak istiyorum. 10 yıl boyunca yükselmeye devam edecek. 11 yıldır altın yükseliyordu ve düzeltmeye ihtiyacı vardı. Yükselmeye devam etseydi balon oluşurdu. Birçok piyasanın her yıl yüzde 30'luk düzeltmesi olur. Altının ise 11 yılda bir oldu. Altın 10 yılda 2 bin 500'lere de çıkabilir. Merkez bankaları para basmaya devam ederse altın da yükselecektir. Petrol fiyatları ne kadar yüksek olursa altın da o kadar etkileniyor. '

Rogers, zengin olmanın kolay yolunu 'Ucuza al, yüksek fiyata sat ' şeklinde özetledi.

KİMSE TARIMI HESABA KATMIYOR
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde tarımın çok iyi gideceğini öngören Rogers, 'ABD'de kimse tarımı hesaba katmıyor. Önümüzdeki 10 yıllarda tarım dünyanın geleceği olacak. Çiftçiliğin kötü meslek olduğu söylenir ama bu değişecek. Gelecekte lüks araba sahipleri çiftçiler olacak. Çiftçiler traktörden inip Lamborghini'ye binecek ' diye konuştu.

DOLAR UZUN VADEDE KÖTÜ
Doların uzun vadede Euro'dan daha kötü bir para birimi olduğuna dikkat çeken Rogers, Çin Yuanı'na yatırım yapmak gerektiğini ifade etti.

'21. yüzyıl Asya'ınn yüzyılı olacak ' Rogers, Asya'ya taşındığını, çocuklarının Çince öğrenmesinin en büyük yatırımı olduğunu kaydetti.