Bakan Şahin: Çocukların Önündeki Bütün Fırsatları Eşitlemek Birinci Vazifemiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocukların eğitimdeki, sağlıktaki bütün fırsatları eşitlemenin birinci vazifelerini olduğunu söyledi.

Türkiye 16’ncı Çocuk Zirvesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımı ile Çorum’da başladı.

Anitta Otel'de başlayan zirveye Fatma Şahin’in yanı sıra Çorum Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ordu Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Aksiyon Dergisi Yazarı Pedagog Adem Güneş, Çocuk Hakları Zirvesi Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve çok sayıda davetli katıldı.

Çocuk Hakları Zirvesi Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, çocuk hakları konusunda gelinen noktanın oldukça ileride olduğunu belirtti.

Daha ileride olabilmesi için çalışmaların artması gerektiğini ifade eden Ebrize, "1992 yılında ilk defa Türk çocuklarına danışarak, hakları konusunda ne diyeceklerini öğrenmek için İstanbul’da azınlık, yabancı, Türk her kesimden temsilcisi olan 100 kadar öğrenciyi bir araya getirdik. Farklılıkları ortadan kaldırdık ve fikirlerine önem verdik. Farklı düşünceler için de olsalar bile, farklı istekleri olsa bile ortak paydalarını ortaya koyduk. Mardin zirvemizde güneydoğu çocuklarını masaya yatırdık. Bugün Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve bakanlığımız her türlü çalışmalarıyla bir performansı ortaya koymuştur." dedi.

Yeni anayasa yapılırken çocukların bir vatandaş olarak vurgulanması, çocuk ve büyük herkesin net ve kesin kararların yazılması konusunda görüşlerini bildirdiklerini dile getiren Ebrize, yıllardır istenilen Çocuk Hakları İzleme Birimi kurarak da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın elinden gelen desteği esirgemediğini söyledi.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ise Anadolu olarak tarihsel verimliliğin çok önemli ve büyük olduğunu dile getirdi. Çakır, "Bölünmüş yolların yanı sıra bölünmüş gönül yollarının birleştirilmesi konusunda büyük başarılar ve birleştiriciler olmuştur. Proje birimlerimiz var tabi, bunlar hükümetimizin istediği bir şekilde devam etmektedir. Çocuklar ve gençlerle bağlantıyı kurmak için yeni bir proje hayata geçirdik. Yaz uygulaması yapılmış evlerimiz var, bunları da bugün göreceksiniz." şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise çocuk hakları konusunda uluslararası bütün anlaşmalara imza atmış, çocuklar için yapılabilecek her türlü uygulamada irade kullanmış bir hükümetin bir bireyi olarak programa katıldığını söyledi.

Çocuk hakları için hukuki desteklerin yanında uygulamaların da o kadar önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, "Yola çıkarken önce insan dedik. Kadın, erkek, yaşlı, engelli, engelsiz herkesin ama herkesin dini, dili, ırkı ne olursa olsun onun doğuştan gelen hakkının en önemli hak olduğunu, onun eşrefi mahluk olduğunu ve haklarının korunmasının kutsal olduğuna inandık." diye konuştu.

Çocukların en önemli temel hakkının yaşam hakkı olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "Çocuklarımız önündeki bütün fırsatları eşitlemek, eğitimdeki, sağlıktaki bütün fırsatları eşitlemek birinci vazifemiz. Onlar kendileri için ne talep ediyorsa, onlarla birlikte bir politikayı bakanlığımızın ana merkezi haline getiriyoruz. Çocuklar için son 10 yılda pek çok şey yaptık. Eğitimin önündeki engel yoksulluksa çocuğun annesine maddi destek verdik. Kız çocuklarına erkek çocuklarından daha fazla destek vererek 990 bin anneye 2,6 milyar temel eğitim için destek verdik. Kız ve erkek çocuklarımızda temel eğitimde yüzde 98,5'u yakaladık." Türkiye'nin en büyük sermayesinin gençliği olduğunu ifade eden Bakan Şahin, şöyle devam etti: "Yeni eğitim modelimizle ortaöğretimde düşen eğitim düzeyini de yüzde 98'lere taşımayı hedefliyoruz. Eğitimi 12 yıla çıkarınca, diploma 12 yıl sonra verilince üniversitelileşme ve okullaşma oranımız da hızla yükselecek. Beşeri ve sosyal sermayemizin en önemli kısmı çocuklarımız. Makamlarımız ne olursa olsun çocuklarımız iyi yetişsin muradıyla yolumuza devam ediyoruz."Eğitimin yanında çocukların sağlık hakkı için de yeni uygulamalar başlatıldığını belirten Şahin, "Her doğan çocuğun sigortalı doğduğu, 18 yaşına kadar sosyal güvencesi olan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Doğum sırasında anne ve bebek ölümlerinin 90'lı yıllara göre çok çok azaldığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. UNICEF başkanımız burada, 1 Haziran'da sınava çıkacağımızı söylüyorlar. Biz sınavdan korkmuyoruz. Ne yaptığımızı da ne yapacağımızı da biliyoruz. Göreve gelir gelmez aileyi merkez alarak çocukları yanlarına almalarını sağladık. 7 bin çocuğa mali destek vererek annesine kavuşturduk. Sevgi evlerinden çocuk evlerine geçiyoruz. Öz güveni olan, adresi olan, hedefi olan, ideali olan bir kadroyla yeni hedeflere gidiyoruz. Ama biz 74 milyonun çocuğunu hedeflemek ve hayata geçirmek zorundayız." şeklinde konuştu.

Sivil anayasanın en önemli gündemleri olduğunu vurgulayan Şahin, Meclis'e yeni anayasadan beklentilerini ileten ilk ekibin çocuk komisyonu olduğunu belirtti.

2023 vizyonuna hukuk devleti olmakla ulaşılabileceğini ifade eden Şahin, "Büyüyen ekonominin yolu, hızla kalkınmanın yolu hukuk devleti olmaktan geçmektedir." diye konuştu.

"Temel felsefemiz Atatürk'ün dediği gibi fikri hür, vicdanı hür, insanı hür, nesiller yetiştirmektir." diyen Şahin, şöyle devam etti: "Bütün yaptığımız uygulamalara rağmen eğer birileri çocukları istismar etmeye devam ediyorsa onların karşısındayız, çocuklar söz konusu olunca evet tarafız. Anne ve babalar istismar ederse onların da karşısındayız. Rehabilitasyon merkezlerimizde yeniliklere gidiyoruz. Ödevimizin ve sorumluluğumuzun farkındayız. Amacımız ve muradımız Hakkın ve halkın huzuruna çıktığımızda emanetin hakkını verebilmektir. O yüzden Çorum'un çocuk zirvesi konusunda yaptığı bu program için bakanlığım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı geminin içinde hızlı bir şekilde yol alırken Allah istikametimizi açık etsin. "