Bakan Ergin: Türkiye Darbelerle Yoluna Devam Edemez

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin darbecileri ilk kez yargıladığını ifade etti.

Bakan Ergin: Türkiye Darbelerle Yoluna Devam Edemez
Balyoz, Ergenekon, 12 Eylül gibi davaların eleştirilmesine değinen Ergin, “21. Yüzyılda Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülkenin, bu kesintiler ya da kesinti tehditleri ile yoluna devam etme lüksü olamaz.” dedi.

Metris R-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 'nda 138 tutuklu ve hükümlüye hizmet verecek şekilde tasarlanan rehabilitasyon merkezinin açılışını yapan Sadullah Ergin, ceza infaz kurumlarındaki modernleşmeye dikkat çekti.

Yeni düzenlemelerle tutuklu sayısının düşürüleceğini anlatan Ergin, gündeme ilişkin konuları da değerlendirdi. Balyoz, Ergenekon, 12 Eylül gibi davaları ve bu davalara ilişkin eleştirileri değerlendiren Ergin, yargılananların, yargılamayı yapanların ve bu durumu haberleştirenlerin durmaları gereken noktayı anayasal ve yasal zemine göre konumlandırması gerektiğini vurguladı.

Türkiye 'nin bu tür davalarda acemi olduğunun altını çizen Ergin, “Bu konuda tecrübesi olan bir ülke değiliz. Ve ilk defa Türkiye 'de bu hususta yargılama oluyor. Bu noktada uygulamalara getirilen eleştiriler çok fazla yadırganmamalı. Türkiye çok partili siyasi hayata geçtikten bu yana darbelerle, muhtıralarla muhatap olmuş bir ülke. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez. 21. Yüzyılla Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülkenin bu kesintiler ya da kesinti tehditleri ile yoluna devam etme lüksü olamaz. Mutlaka bu arızayı tedavi etmek zorundaydı. Bu noktada bir tecrübesi yok. Sonucunu hep beraber anayasa ve yasa çevresinde takip edersek, umarım kamuoyunu tatmin eden bir tablo ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

'BALBAY KENDİ ARZUSU İLE TEK KALDI '
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Mustafa Balbay 'ın tek başına bir odada kaldığı yönündeki soruya Ergin, “Kendi arzusu ile tek kalmak istemişti. Daha sonra yanına arzu ettiği birini aldı ancak o kişi de tahliye oldu. Şimdi isterse arzu ettiği bir kişi yanına verilebilir. Bu noktada hiçbir sınırlamamız yoktur.” cevabını verdi. 12 Eylül davasında bazı müdahillerin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya 'nın kafesle mahkemeye getirilmesi gerektiği yönündeki ifadelerini de değerlendiren Ergin, “95 yaşın üzerinde 2 sanık için 'şu ya da bu şekilde getirilsin ' diyen müdahillerin taleplerini değerlendirecek olan mahkemedir. Bunu uygun görürse yapar, uygun görmezse yapmaz. Anayasa ve yasal çerçevede bir yargılama faaliyeti yapılıyor. Bu faaliyet içerisine duygularımızı, hislerimizi kattığımız zaman adaletten uzaklaşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

'N.Ç. DAVASI, UMARIM ZAMAN AŞIMINA UĞRAMADAN BİTER '
N.Ç. davasında sürecin devam ettiğini kaydeden Bakan Ergin, “Bu konuda mahkemeler ellerinden geleni yapıyor. Umarım ki herhangi bir zaman aşımına uğramadan yargılama süreci biter.” ifadesini kullandı.