Yozgat 5. Teşvik Bölgesinde Yer Aldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinde Yozgat, 5. bölgede yer aldı.

Yozgat 5. Teşvik Bölgesinde Yer Aldı
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, AK Parti Hükümetinin 01 Ocak 2012 tarihinde geçerli olmak üzere yeni teşvik sistemini hayata geçirdiğini belirterek, 6 bölgeden oluşan yeni teşvik sisteminde Yozgat'ın 5. bölgede yer aldığını söyledi

Yeni teşvik sisteminin ülkemize Yozgat'a, işadamlarına, sanayici ve yatırımcılara hayırlı olsun dileklerinde bulunan Milletvekili Başer, "Yeni teşvik sistemi genel teşvik sistemi uygulamaları bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşviki olmak üzere 4 ana bileşenden oluşmaktadır. Yozgat'ın da içerisinde yer aldığı 5. Teşvik Bölgesinde, sigorta primi iş eren hissesi desteği 31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar için 7 yıl, sigorta primi iş veren hissesidesteği 01.01.2014 tarihinden sonra yapılan yatırımlar için 6 yıl. Vergi indirimi 31.12.2013 tarihine kadar yatırımlar için yüzde 40, Vergi indirimi 01.01.2014 tarihinden sonraki yatırımlar için yüzde 30. Büyük ölçekli yatırımlar için 31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yüzde 50. Büyük ölçekli yatırımlar için 01.01.2014 tarihinden sonraki için yüzde 40 olacak. Faiz desteği TL Cinsi 5 puan, döviz cinsi 2 puan, azami destek tutarı 700 bin TL. Vergi indirimi desteği münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdanelde edilecek kazançlara uygulanmakla birlikte 5. bölgelerde yatırım yapan firmalar için yatırıma katkı oranının belirli yüzdesine ulaşıncaya kadar yatırım döneminde tüm faaliyetlerden, elde ettiği kazançlara da uygulanabilecektir" dedi.

OSB'ler de yapılacak yatırımlar, aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların birlikte gerçekleştireceği ve faaliyet gösteren yatırım konusuna dikey veya yatay entegrasyon sağlayacak yatırımlar, TUBITAK tarafından desteklenen ARGE projesinde gerçekleştirilen ürünün üretimine dayalı yatırımların, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesine sağlanan destek unsurları ile destekleneceğini ifade eden Milletvekili Başer, "Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri rüzgar tüneli v.b.yatırımlar. Belirli büyüklükte ve özellikte belirli ilaç savunma ve sanayi yatırımları. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk orta lise eğitim yatırımları. Madencilik yatırımları, deniz yolu ve demir yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar. Bakanlar kurulu kararıyla belirlenen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak turizm yatırım konuları 5. Bölgeye sağlanan desteklerden yararlanacaktır" diye konuştu.

Yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımlar özellikle destekleneceğini vurgulayan Milletvekili Başer, "Böylece, ithal etmek zorunda kalınan malların üretimi teşvik edilecek. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek. a) Yatırım malı üretimi için gümrük vergisi indirimi. b) Makine ve tezçizat için KDV indirimi. c) Buürünler için sigorta indirimi. Yatırım yeri tahsisi KDV iadesi desteği sağlanacak. Gelir vergisi stopaj desteği sağlanacak" şeklinde konuştu.

En az gelişmiş iller 6. bölgede yer aldığı teşvik sisteminde İç Anadolu Bölgesinde Yozgat, Çankırı, Aksaray ve Niğde 5. Bölgede, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Çorum ve Sivas 4. Bölgede yer aldı. Organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar ise bir alt bölge destekleriyle teşvik edilecek

Yozgat OSB'ye yatırım yapacak müteşebbisler, yatırımlarını 6. bölgede yapmış gibi teşviklerden yararlanacak .