Yıldız Sarayı'nda Tezhip Sergisi

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen Serap Bostancı Tuluk Tezhip Sergisi, yarın saat 17.00’de Yıldız Sarayı, Çit Kasrı’nda ziyarete açılacak.

Yıldız Sarayı'nda Tezhip Sergisi
Kutlu Doğum'un 1441. yılı münasebetiyle düzenlenen Tezhip Sergisi 7 Nisan’dan 14 Nisan’a kadar pazar günleri hariç 9.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. IRCICA'dan yapılan açıklamada, "Nisan ayında Kutlu Doğumun 1441. yılı münasebetiyle düzenlenen Serap Bostancı Tuluk Tezhip Sergisi vesilesiyle bir güzel, bir güzellikle hatırlanacak; bir güle sunulmuş güller ve onun güzel vasıflarını metheden hilye-i şerifler sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır. Tezhip sanatına uzun yıllar emek veren ve birçok talebe yetiştirmiş olan Serap Bostancı Tuluk’a ait eserlerin yer alacağı sergide Peygamber Efendimizin özelliklerini anlatan hilye-i şerifler ve gül ağırlıklı kompozisyonlar yer alacak." denildi.İslâm kültür ve medeniyeti alanındaki akademik faaliyetlerinin yanında sanat faaliyetleriyle de tüm dünyada bir bilgi ve başvuru kaynağı olarak bilinen IRCICA, 1980’den bugüne kadar 239 farklı sergi düzenledi.

Bu sergilerden 169’u IRCICA’nın Yıldız Sarayı, Çit Kasrı’ndaki sergi salonunda düzenlenirken 65’i İslam İşbirliği Teşkilâtı üyesi ülkelerden Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Fas, Gine, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye, Umman, Ürdün ve Yemen’de, 5 tanesi ise Almanya, ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya’da düzenlendi.

Eserleri sergilenecek tezhip sanatçısı Serap Bostancı Tuluk, İstanbul’da doğdu. 1988’de Topkapı Sarayı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Kursu’ndan tezhip, 1999’da rika yazı sertifikası aldı. 1996’da Semih İrteş’ten tezhip, Hüseyin Kutlu’dan sülüs, 1998’de Melek Antel’den çiçek ve minyatür icazeti aldı. Birlik Vakfı, Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesi, Destegül Güzel Sanatlar Mektebi, Cafer Paşa Kültür Merkezi, Yıldız Sarayı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Kursu, Topkapı Sarayı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Kursu gibi kurum ve kuruluşlarda tezhip dersleri verdi. Tuluk, hâlen İSMEK Türk İslam Sanatları İhtisas Merkezi’nde görev yapıyor .