Öğrencilere Meslek Tanıtım Semineri Verildi

Bulanık ilçesinde ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencilerine meslek tanıtım semineri verildi.

Atatürk İlköğretim Okulunda düzenlenen seminere katılan öğrenciler, Bulanık Cumhuriyet Savcısı Ali Gökdoğan ve Kadastro Hakimi Mehmet Oktar'a meslekleri hakkında sorular sordu.

Mesleği hakkında bilgi veren Kadastro Hakimi Mehmet Oktar, hakim, savcı ve avukat olabilmek için, hukuk fakültesinden mezun olmak gerektiğini söyledi.

Savcı veya hakim olmak için sınavlara girmek gerektiğini anlatan Oktar, şöyle dedi:

''Hukuk toplumdaki insanların kurallarını düzenleyen, attığımız her adımda karşımıza çıkabilecek kurallardır. Hukuk kurallarını, diğer kurallardan ayıran en önemli özelliği cezai müeyyidesi, yaptırımıdır. Hukuk devleti, hukuk kurallarına uyan ve belli kurallar içinde hareket eden devlet demektir. Hukuk sistemi hakim, savcı ve avukatlıktan meydana geliyor. Bu üç ayağı olmazsa, hukuk olmaz. Toplum içinde oluşan anlaşmazlıklar hakim, savcı ve avukatlar tarafından çözüme kavuşturulur.''

Bulanık Cumhuriyet Savcısı Ali Gökdoğan ise, hukukun temel amacının adaleti sağlamak olduğunu, savcılık mesleğinin, sadece işlenen bir suça ilişkin soruşturma yapmak, delilleri toplamak, dava açılıp açılmamasına karar vermek olduğunu söyledi.

Gökdoğan, mesleklerinin adaleti tesis etmek ve haklının hakkını teslim etmek olduğunu kaydetti.