Kırıkkale'de Güvenli İnternet Semineri

Kırıkkale'de Polis Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Kırıkkale Üniversitesi ve Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile güvenli internet konulu bir semineri verildi.

Kırıkkale'de Güvenli İnternet Semineri
TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İştar Cengiz tarafından verilen seminere Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Şube müdürleri, Polis okulu öğrencileri ve ilköğretim öğrencileri katıldı.

Güvenli internet kullanımı konusunda bilgiler veren TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Kırıkkale'de çok internet kullanıcısı bulunduğunu, bunların herkesin güvenli internet kullandığını belirtti.

Güvenli internet kavramının içerik güvenliği olduğunu belirten Şen, "Güvenli internet kullanımı irade ile ilgilidir. Güvenli internet kullanımı ile internet ortamında işlenen suçlarla mücadele etmeyi ve suç işlenmesini önlemeyi amaçlıyoruz" dedi.

Seminerde aldıkları bilgileri öğrencileriyle paylaşmalarını isteyen Osman Nihat Şen, internetin güvenli kullanımıyla ilgili öğrenmenin en çok ilköğretim çağında gerçekleştiğini söyledi.

İnsanlar istedikleri bilgilere internetten rahatlıkla ulaşabildiklerini hatırlatan Şen, "Çocuklarımıza interneti kullanma demek yerine bilinçli ve güvenli kullanmasını öğretmeliyiz. Burada da amacımız öğrencilere güvenli internet kullanımı konusunda bilinçlendirmektir" şeklinde konuştu.

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. İştar Cengiz ise internet kullanma yaşının günümüzde 3-4 yaşındaki çocuklara kadar düştüğünü belirtti.

Cengiz, "Arkadaşınız dahi olsa sizinle konuşan kişiler ile özel bilgilerinizi internet ortamında kesinlikle paylaşmayın. Zira arkadaşınızın şifresini kırıp sizinle arkadaş gibi konuşarak mağdur edilen çok sayıda kişi var'' diye konuştu.

Seminerde, konuşmacı ile öğrenciler arasındaki diyalogda, öğrencilerin internet ortamındaki sosyal paylaşım sitelerinde küçük yaşta olmalarına rağmen yaşlarını büyük gösterdiği, çocuklardan bazılarının günün büyük bölümünü çevresinden kopuk olarak bilgisayar başında geçirdikleri ortaya çıktı.

Semineri dikkatlice dinleyen ilköğretim öğrencilerine özellikle oyun ve sosyal paylaşım siteleri için internet kullandıklarını belirttiler. Arkadaşlık ve sohbet sitelerinde ise yaşlarını büyük göstererek profil oluşturduklarını aktaran bazı öğrenciler, "Ödev bilgilerimi veya araştırma konuları için interneti fazla kullanmıyorum. Daha çok oyun ve sosyal paylaşım sitelerini kullanıyoruz. Ama yaşımız küçük olduğu için site kuralları çerçevesinde yaşımızı genellikle 20 olarak belirtiyoruz" dediler .