Gül: Gerilim Sıcak Çatışmaya Dönüşebilir

Harp Akademileri'nde konferans veren Gül, "İran'ın nükleer programı çerçevesinde odaklanan gerilimin sıcak bir çatışmaya dönüşme ihtimali bulunmaktadır" dedi.

Gül: Gerilim Sıcak Çatışmaya Dönüşebilir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harp Akademileri'nde konferans verdi. Gül'ün gündeminde Arap Baharı, Suriye'de yaşanan çatışmalar ve Ortadoğu'daki gelişmeler vardı.

Gül konferansta şunları söyledi: 'Silahlı Kuvvetlerimizin faaliyetleri artık dış politikamızın temel sütunlarından biri haline gelmiştir.

Yakın komşularımızda cereyan eden bu istikrarsızlık ortamı, bölgesel ve küresel güç mücadelelerin provasının yapıldığı yeni bir 'soğuk savaş sahnesi'ne dönüştürülmek istenmektedir.

İran'ın nükleer programı çerçevesinde odaklanan gerilimin sıcak bir çatışmaya dönüşme ihtimali bulunmaktadır.

Bölgedeki gerilimin sıcak çatışmalara veya iç savaşa sebep olması durumunda, yeni bir belirsizlik ve kaos ortamının doğması yüksek bir ihtimaldir. Bu şartlar altında, Türkiye'nin gelişmeleri uzaktan izleme lüksü yoktur. Dolayısıyla, Türkiye için diplomatik aktivizm ve askeri hazırlık bir seçenek değil, zorunluluktur.

Yakın bölgemizde cereyan eden bu tehdit ve risklerin güvenlik stratejilerimiz bakımından yeni yansımaları olması kaçınılmazdır. Bu nedenle, gelişmeleri sınırlarımızın ilerisinde yönlendirebilecek strateji ve yeteneklere sahip olmamız şarttır.

TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK
Bölücü terör örgütü ve destekçileri bu yanılgıdan dönmedikleri müddetçe, terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. ülkemizin de, esasen uzun yıllardır gerçekleştiremediği kapsamlı savunma reformunu hayata geçirmesi elzemdir. '
Kaynak: AA