Brezilya’dan Yerli Üreticiye 33 Milyar Dolar Teşvik

Brezilya hükümeti, yerli üreticiyi korumak, ihracatı artırmak ve uluslararası ekonomide rekabet gücünü artırmak için 33 milyar ABD Doları tutarında teşvik paketi hazırladı.

Son yıllarda güçlenen ekonomisini daha da güçlendirmeyi ve yerli sanayinin düzenli olarak büyümesini sağlamayı hedefleyen paket geçtiğimiz gün Brezilya meclisinde onaylandı.Hazırlanan paket kamu ve özel yatırımlara ilgiyi artırırken vergi maliyetlerinin azaltılmasını hedefliyor. Brezilya hükümetinin yapacağı sanayi ürünleri ve hizmet alımlarında, maliyeti daha yüksek olsa da yerli üretime öncelik verilecek. İhracatı teşvik için ihraç vergisi kaldırılırken şirketlerin ihraç ettikleri ürünler üzerinden elde ettikleri kazanç gelir vergisinden muaf tutulacak. İhracatta bürokrasinin azaltılmasına ek olarak yerli sanayiciye düşük faizli kredi sağlanacak. İhracata yönelik devlet desteğinde ise yüzde 100 oranında bir artış yapılacak. Açıklanan teşvik paketi ithalatı zorlaştıran yeni düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda ithalat vergilerini artırmayı kararlaştıran hükümet, ithal ürünlerin ülkeye girişinde liman, havaalanı ve ülke sınırlarında daha fazla denetim uygulanmasını öngörüyor. Buna bağlı olarak düzenlenen yeni uygulama bazı sanayi ürünlerinin alımında Brezilya standartlarının getirilmesini esas alıyor.

11 SEKTÖRE İMTİYAZLI YAKLAŞIM

İç piyasayı hareketlendirmeyi hedefleyen düzenlemelerde, özellikle makine ve kamyon alımlarında tüketiciye yönelik faiz oranları düşürülecek. Bazı sektörleri canlandırmak için tekstil, denizcilik, havacılık, elektronik, otomotiv, otelcilik, plastik, mobilya, otobüs, mekanik ve iç dekorasyon sektörlerinde üreticiye imtiyazlı teşvikler sunulacak. Ayrıca 15 farklı sektörde işçiye ödenen yüzde 20 oranında sosyal sigorta vergisini yatırımcı yerine devlet üstlenecek. Bu vergiden muaf tutulan üreticiye toplam cirosundan yüzde 1 oranında vergilendirme yapılacak. Kanser tedavisi ve araştırmaları yapan kurumlara yapılacak bağışlar da gelir vergisinden düşülecek.

YABANCI YATIRIMCI GÜVENDE

Yerli üreticiyi teşvik ederken yabancı yatırımcıyı da korumayı hedefleyen Brezilya, yabancı yatırımcılarla yerli üreticiyi aynı şartlarda yarıştıracak. Brezilya Real’ini ucuzlatmaya yönelik yapılan Son düzenlemeyle birlikte Brezilya Merkez Bankası yüklü miktarda döviz alımı gerçekleştirecek ve ülkenin döviz rezervlerinde artışa gidilecek. 2011 yılı ihracat rakamı 212 milyon dolar olarak açıklanan Brezilya'da hükümet, bu düzenleme neticesinde 2012 ihracat rakamlarında yüzde 4,5 oranında artış bekliyor.