Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Semineri

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstanbul'da bir tahkim merkezi kurulması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde, kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulması, arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır.

Taslak, 1 Mart 2011 tarihinde Başbakanlığa sevk edilmiş olup, halen Başbakanlık'ta inceleniyor" dedi

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) 10. Tahkim Semineri, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ETÜ) gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen seminere Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı John Beechey de katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, seminerin onuncu kez düzenlendiğini ve artık bunun gelenek haline geldiğini belirtti.

"Tahkim konularının görüşüldüğü bu düzeydeki bir semineri, uzun solukluolarak düzenleyebilen nadir ICC milli komitelerinden biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Bu seminerlerin temel amacı, Türk iş dünyasını ve hukukçularımızı güncel tahkim meseleleri hakkında bilgilendirmektir. Amacımız, ICC'nin tahkim konusundaki çalışmalarını kesintisiz olarak iş dünyamızın hizmetine sunmaktır. Yakın geçmişe baktığımızda, uluslararası tahkim uygulaması daha çok elitlerin kullandığı bir uyuşmazlık çözüm mekanizmasıydı. Ama firmalarımız küresel pazarlara açıldıkça,büyük veya küçük her tür tacir ve hukukçu, uyuşmazlıkların çözümünde bu mekanizmaya başvurabilir hale gelmiştir" diye konuştu.

ICC Tahkim Divanı'na yapılan başvurular incelendiğinde Türk tarafların divanı kullanma oranının son yıllarda ciddi artış gösterdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, kurulduğundan bu yana Türk işadamlarının ICC tahkim mekanizmasını kullanma sayısının 50'ye ulaştığını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki katılımcıların büyük çoğunluğunun tahkim ile ilgilenen ve tahkime ilgi duyan hukukçular olduğunu biliyorum. Türk iş dünyasının başkanı ve bir işadamı olarak sizlerden talebim; gerek ulusal, gerekse uluslararası tahkim uygulamasında tutku ile hareket etmenizdir. Ülkemizdeki uygulama seviyesinin daha da ileriye taşınmasına katkı sağlamanızdır. Hukukçularımızın bu alandaki gayreti ve başarısı tahkim uygulamalarına da doğrudan yansımış, ICC tahkim davalarına atanan Türk hakemlerinin sayısı sonyıllarda hızla artmıştır. Daha 2-3 yıl öncesine kadar sadece birkaç hakemimiz bu davalarda görev alırken, 2011 yılında bu rakam 14'e çıkmıştır. Bu artışın sizlere daha fazla şevk vereceği kanaatindeyim. Burada hukukçularımız açısından en önemli unsur, tahkim konusundaki yeniliklerin sürekli takip edilmesi ve hukukçularımızın kendilerini her an göreve hazır tutmalarıdır. Biz bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Sizlerden gelecek talep doğrultusunda daha fazla destek vermeye de hazırız."

TAHKİM YARGININ İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Seminerde bir konuşma yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, uyuşmazlıkların mahkemeler yerine taraflarca, hakemlerce çözülmesini sağlayan tahkim kurulunun dünyada yaygın hale geldiğini söyledi.

Tahkimde 'taraf serbestisi'nin geçerli olduğunu hatırlatan Bakan Ergin, "Tahkimde geçerli olan 'serbestlik' ilkesi taraflardaki adalet duygusunu güçlendirdiği gibi çalışma ve ticaret hayatımızın gelişiminde ve bu alanlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümünde önemli bir rol oynamaktadır.Ayrıca tahkim yargının iş yükünün azaltılmasına, adalete erişimin hızlandırılmasına, adalet hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

Ergin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mevzuatımızda milletlerarası tahkime ilişkin hükümler, milletlerarası tahkim kanunundan iç tahkime, yani milli tahkime ilişkin hükümler ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenmiş durumdadır. Hiç kuşkusuz tahkim müessesesinin geliştirilmesi ve ticaret hayatında etkin olarak uygulanması günümüzün gelişen koşullarına uyum sağlayabilecek, iş dünyasının hızla artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte tahkim hükümlerinin varlığını gerekli kılmaktadır. İfade ettiğim bu hususlar, hukuk muhakemeleriyasamızın hazırlanma sürecinde dikkate alınarak 4686 sayılı kanunda eksik olan hususlarla anılan kanunun yürürlüğe girmesinden günümüze kadar geçen süreçte fark edilen aksaklıklar gözetilmiş, milli ve milletlerarası tahkim hükümleri arasındaki uyumun sağlanmasına çalışılmış, mülga hukuk usulü muhakemeleri yasamızda yer alan tahkimin uygulanabilirliğini kısıtlayan uygulamalar ortadan kaldırılmıştır."

İSTANBUL'DA TAHKİM MERKEZİ KURULACAK
Kurumsal bir tahkim merkezinin kurulmasına yönelik çalışmaların halen devam ettiğini belirten Bakan Ergin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bakanlığın atması gereken adımları atmasını talep ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Biraz önce konuşmasında değerli Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu bu konuda atmamız gereken adımlar noktasında müdahalemizi talep ettiler. Oysa bu müdahale bizim açımızdan başladı, tasarıyı hazırladık, Bakanlar Kurulu'na sevk ettik ve Bakanlar Kurulu'nda da görüşmeleri aslında mart ayında yapıldı. Son Başbakanlık'ta kontrolleri yapılıyor, kısa süre içerisinde parlamentoya sevk edeceğiz. Ve biraz sonra detaylarını vereceğim tasarı ile İstanbul'da bir tahkim merkezi kurulmasına dair somut adımlar da hayatageçmiş olacak. Sevk etmiş olduğumuz tasarı ile İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip, milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde, kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulması, arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır. Taslak, 1 Mart 2011 tarihinde Başbakanlığa sevk edilmiş olup, halen Başbakanlık'ta inceleniyor. "
Kaynak: İHA