Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Yurt Dışı Temaslarını Değerlendirdi

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Güney Afrika ve Macaristan'da katıldığı gezilerin yararlı geçtiğini söyledi.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Yurt Dışı Temaslarını Değerlendirdi
Kenan Çiftçi, Kütahya'dan bürokratlar ve iş adamlarıyla Güney Afrika ve Macaristan'da temaslarda bulunduklarını ifade ederek gezilerin çok yararlı geçtiğini söyledi.

Çiftçi, "İki seyahatin de ilimize faydalı olduğunu düşünüyorum. Bizim buralara yapacağımız yatırımlar açısından ciddi fikirler edindik. Hem şehircilik açısından hem de Kütahya'ya yapmayı düşündüğümüz maden müzesi için güzel deneyimler edindik. İş adamlarımız karşılıklı iş görüşmeleri yaptı. Güney Afrika çevresindeki yaklaşık 15 ülke ile ortak işbirliği protokolü yapılmış. Güney Afrika ile iş birliği yapılırsa çevresindeki 15 ülkeyle de ticaret yaparız. Afrika, yatırım yapılması için bakir bir alan diyen Vali Çiftçi; “Bizim açımızdan buraya yapacağımız yatırımlara ciddi fikirler verdi. Hem şehircilik açısından, hem müzeler açısından ve iş adamları açısından da yatırım yapma imkanları ve burada üretilen malların değerlendirme imkanları ile ilgili fırsatlar olduğunu gördük ve karşılıklı görüşmeler yaptık. Yani hem iş adamları ile görüşmeler yaptık hem de orada yapılabilecek işlerle ilgili araştırma yaptık. Orada ki büyükelçimizle görüştük ve orada yaşayan daha önceden gitmiş Türklerle görüştük. Yaklaşık 15 tane ülkeye yani ekvatorun altında ki tüm ülkelere ülkeler arasında bir iş birliği protokolü var bizim burada ki Avrupa birliği gibi protokol yapmışlar ve güney Afrika’da ticaret yapan insanlar o 14 ülkeyle onun haricide ki ülkelere mal satabiliyorlar. Bu da yaklaşık 350-400 milyon civarında bir nüfus demektir” dedi.

"OLUMLU BİR SONUÇ BEKLİYORUM"

Macaristan gezisinden de çok farklı bir kazanım ve paylaşım içerisinde olduğunu gördüğünü belirten Vali Çiftçi, “Bütün devlet yetkilileri bizi karşıladı. İlk gittiğimizde arkadaşlar ilk günü Çarşamba günü orada ticaret bakanlığı müsteşar yardımcısı ve heyeti bizlerle görüştü ve bizatihi kendi imkanlarını ve bizim oralarda neler yapabileceğimiz ile ilgili değerli bir toplantı yaptık. Akabinde bizim buradaki kalkınma ajansının bağlı olduğu müsteşarlık veya genel müdürlük olarak düşünün Ankara'da ki orada ki bunun karşılığında ki bir heyetle görüşmelerimiz oldu yatırım imkanları fırsatları ve orada yapılacak olan bir toplantıya bizleri çağırdılar. Orada da ciddi fırsatların olduğunu arkadaşlar gördü. İkarus firması yetkilileri ile orada görüştük. Otobüs işleten ve aynı zamanda onların raylı sistem veya raysız ama elektrikli sistem olan o firmayla görüşüldü. Firmaya Belediye başkanımızın teklifi oldu. Burada bu imkanları kaça mal olacakları ile ilgili fizibilite çalışması gerektiğinde de o firmanın Asya’ya ve Orta doğuya açılımı için burada yatırım yapmasıyla ilgili teklif önerimizi sunduk. Kendileri şu anda bunu değerlendiriyorlar inşallah olumlu neticeler verirse böyle bir fabrikanın da kurulmasına öncülük etmiş olacağız diye düşünüyorum” diye konuştu.

"TARİHİ KONAKLAR PARAYLA GEZİLİYOR"

Zigetvar belediye başkanlığıyla görüştüklerini ve Kütahya da 13 tane ilçenin, 72 tane belediyenin olduğunu ve bunlarla kardeş olabileceklerini söylediklerini ifade eden Vali Çiftçi, “İnşallah bu konuyla ilgili de temelleri attık ve en son da Pech Belediye Başkanı bizim Belediye Başkanımıza Avrupa’dan alacağı yatırımlarla ilgili iyi niyet mektuplarını verdi. İnşallah eylül ayında ciddi bir heyetle Kütahya’ya gelecekler. Pech valiliğinde de güzel ve olumlu görüşmelerimiz oldu. Pech valisi ve heyeti, belediye başkanı, üniversite rektörü ve iş adamlarıyla birlikte onlarda eylül ayında inşallah buraya gelecekler kardeşliğimizin artması adına tabi bunların ilişkilerimiz adına önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteye geçtik Pech üniversitesiyle Dumlupınar Üniversitesi arasında öğrenci değişimleri ve öğretim üyesi değişimleri arasında anlaşma yapıldı. Bu anlaşmalar hakikaten Kütahya adına önemli bizim 40 bin civarında öğrencimiz ama 50 tane yabancı öğrencimiz var. Onların 26 bin öğrencisi var yaklaşık 2 bin tane yabancı öğrencisi var. Eğer siz hem ili hem üniversiteyi dışa açmak istiyorsanız mutlaka yurt dışındaki bu insanlarla da bağlantı yapmak zorundasınız. Bununda temelleri atıldı anlaşmaları yapıldı. Ben bu tür iş araştırmalarının illere çok ciddi katkılar vereceğini düşünüyorum ki şu anda da sonuçlarını almaya başladık. Biz İstanbul, İzmir ve Almanya’da ki fuarlara katıldık. Turistler gelmeye başladı.

Arkadaşlar tarihi konaklara şuanda 2,5 lira vererek geziyorlar. Bakın hiçbir şey almadıkları takdirde bir geri dönüşüm başladı.

Ben Kütahya’nın her zaman bir marka kenti olduğunu ama marka kentini de bizim tanıtmamız gerektiğini söylüyordum. İnşallah bu tanıtımların ciddi faydaları olacak burada tabi bizim önemli olan bundan kazanınlar elde etmemiz. Yani turistler geldikten sonra bizim burada ürettiğimiz el emeği göz nuru yani ne üretiyorsak onların satılmasını sağlamamız gerekiyor. Bizim tarihi, turistik, kültürel, ekonomik çok ciddi değerlerimiz var inşallah biz bunları dünyaya anlattığımız sürece bunlar olacaktır" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA