Coş: ''Devlet, her türlü direnişi göğüsleyebilecek güçte''

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ''Devlet, her türlü direnişi göğüsleyebilecek ve her türlü direnişi kırabilecek güçtedir'' dedi.

Coş, Adana Valiliği'ndeki, Çukurova Üniversitesi ve Valilik arasında arazilerin takası ve tahsisi ile ilgili protokol toplantısında, üniversiteden hiçbir temsilcinin katılmamasını eleştirdi.

Coş, üniversitelerin, toplumun en önemli kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak, ''Üniversitelerin işlevlerini biliyoruz ve bu işlevlerini hukuka ve kamu yararına uygun bir şekilde yerine getirmelerini önemsiyoruz. Bu noktada da üniversitelerimize yardımcı olmayı asli ve en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Mevcut üniversitelerimizin sorun ve ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında ilimize nasıl yeni bir üniversite kazandırabiliriz, bunun arayışı içindeyiz'' diye konuştu.

Üniversite arazisine fen lisesi yapılması konusundaki sorunun kendisine geldiğini anlatan Coş, şöyle devam etti:

''Zeytin Gen Merkezi denilen alanın 100 dönümü İl Özel İdaresi'ne, geriye kalan 100 dönümünün de Maliye tarafından yine İl Özel İdaresi'ne tahsis edilen toplam 200 dönümlük bir arsa olduğunu görüyoruz. Bu arsanın kullanım hakları yasal olarak İl Özel İdaresi'ne ait. Bu hakkın, İl Özel İdaresi'nce kullanılmasına yönelik olarak ÇÜ tarafından dava açılmış, ancak üniversite açtığı tüm davaları kaybetmiş. Yani İl Özel İdaresi, yasal süreçte haklı çıkmış. 10 Şubat 2010 tarihi itibariyle verilen İdari Yargı kararıyla arsanın İl Özel İdaresi'ne ait olduğu bir kez daha tescil edilmiş. Dolayısıyla ÇÜ, Zeytin Gen Merkezi olarak iddia ettiği arsa üzerindeki tüm haklarını hukuk nezdinde kaybetmiştir.''

Niyetlerinin zeytin ağacını kesmek ya da yeşili katletmek olmadığını anlatan Coş, valilik görevinde bulunduğu süreçte yaklaşık 30 milyon fidanı toprakla buluşturulmasını sağladığını kaydetti.

Konuyu, İl Genel Meclisi'ne taşıdıklarını, meclisin, 7 Şubat 2012 tarihinde almış olduğu kararla, taşınmazların karşılıklı olarak tahsis ve devri konusunda Adana Valiliği'ne yetki verdiğini anlatan Coş, ''Bizim açımızdan yasal anlamda gerekli bütün işlemler yerine getirildi, ancak, Şubat ayından bu yana yani yaklaşık 3 aydan beri ÇÜ yetkililerinin gelip, devir işlemleri noktasında gerekli olan protokolün imzalanıp, uygulamaya konulabilmesi için üniversiteye çağrıda bulunuyoruz. Yapmış olduğumuz davetlere şu ya da bu şekilde icabet edilmedi. Bu nedenle, hem tarihe not düşmek, hem de Adana kamuoyunun bu konudan haberdar edilmesi adına söylüyorum. Bugüne kadar şifahen davet yaptık. ÇÜ yönetimi, hazırladıkları bir basın bildirisi ile bugünkü protokol imza törenine katılmayacaklarını bildirdi.''

Bir gazetecinin, ''Fen lisesi yapılacak yerdeki çalışmaları öğretim üyelerinin engellemek istemesi durumunda neler yapılacağını'' sormasını değerlendiren Vali Coş, şunları söyledi:

''Devlet, her türlü direnişi göğüsleyebilecek ve her türlü direnişi kırabilecek güçtedir. Ben öğretim üyelerinin yol kesmesine, hukuka karşı gelmesine, hukuka karşı bir tavır sergilemesine tahammül edemediğim gibi, hayal bile edemiyorum. Atatürk, 'En hakiki mürşit ilim ve fendir' diyor. İlim ve fende bilim adamları temsil ediliyor. Bilim adamlarının topluma mürşitlik, önderlik ve rehberlik ederken, hukuka bağlı kalmak zorunda olduklarını unutmamaları gerekiyor. Dolayısıyla keyiflerine göre değil, hukuka uygun davranmak zorundalar. Ve kanunun kestiği parmak acımaz. Dolayısıyla herkes hukuki sürece ve hukuka saygı duymalı. Herhangi bir olumsuzluk olmayacağını umut ediyoruz. Herhangi bir şekilde problem çıkartmak isteyen olursa devletimizin güvenlik kuvvetleri elbette görevlerinin gereğini yapacaktır ve fili durumlara engel olmayacaktır. Adana dağ başı değildir.' '
Kaynak: AA