Tarım Makinesine Kolunu Kaptırdı

Yumurtalık ilçesinde tarla komşusuna yardım ederken tarım makinesine kolunu kaptıran çiftçi, adeta zamanla yarışılarak kent merkezindeki hastaneye yetiştirilip, tamamen kopan sol kolu 8 saatlik operasyonla yerine dikildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ilçede çiftçilik yapan Ahmet Demirtaş , tarlasına mısır eken komşusuna yardım ederken önce ceketini, ardından kolunu mısır ekiminde kullanılan mibzere kaptırdı. Sol kolu kopan, Demirtaş aşırı kan kaybetmeye başladı.

Arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, Demirtaş'a ilk müdahaleyi yapıp, İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla ortopedi travmatoloji uzmanının olduğu hastaneyi belirleyerek, sevki gerçekleştirdi. Ekipler, kopan kolu da yanlarına alarak, Demirtaş'ı yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki olay yerinden, il merkezindeki hastaneye götürdü.

Yaklaşık 30 dakika içinde özel bir hastaneye getirilen Demirtaş, burada uzun uğraşlar sonucu yeniden hayata döndürülerek, 15 kişilik ekibin gerçekleştirdiği 8 saatlik operasyonla kopan kolu tekrar omzuna dikildi.

Demirtaş'ın ameliyatını gerçekleştiren uzman doktor Muhsin Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine hasta ulaşmadan önce 112 Komuta Merkezi'nden haber verildiğini, böylelikle hastanede ameliyathanenin hazırlanarak, uzman ekibin oluşturulduğunu belirtti.

Demirtaş'ın sol kolunun, omuzdan itibaren koptuğunu anlatan Dursun, şunları kaydetti:

''Kopan kol çok ciddi zarar görmüştü. Bize geldiğinde tansiyonu çok düşüktü ve nabzı alınamayacak düzeydeydi. 15-20 dakika daha geç gelseydi hastayı kurtarmak mümkün olmazdı. Burada 112 Acil Servis'in koordinasyonu da hayati önem taşıdı. Hastanın ilk etapta reanimasyonunu gerçekleştirdik. Hızlı şekilde damar yollarını açarak, kan ve serum verdik. Hastanın durumu stabil hale getirildikten sonra ameliyathaneye aldık. Göğsünde ve kaburgalarında da ciddi kırıklar vardı. Göğüs cerrahi uzmanımız hastayı değerlendirdi. Kırıkları tespit edip, koldaki kopuk damarları dikerek işe başladık. Sonra kolu yerine diktik. 8 saat süren bir operasyon oldu. Ameliyattan sonra 24 saat uyuttuk. Yeni yeni uyanıyor. Hastanın tansiyonu stabil, genel durumu iyi, kolda kan dolaşımı gayet iyi durumda.''

-''Çok zorlu bir operasyon oldu''-

Dursun, Demirtaş'ın kopan kolunu tekrar kullanabileceğini, bunun önemli bir rehabilitasyon süreci olduğunu söyledi.

Ameliyat kadar bundan sonraki sürecin de önem taşıdığını bildiren Dursun, ''Hastayı takip edeceğiz. Hızlı bir şekilde rehabilite edilip, 1-1,5 ayda kolunu yavaş yavaş kullanması sağlanacak. Sinirler kopmuştu, o sinirlerin toparlanması biraz daha zaman alacak. Tamamıyla iyileşmesi için en az 6 aylık süre gerekiyor'' dedi.

Dursun, daha önce de kol kopması yaşanan vakalarda görev aldığını, ancak, bunun çok farklı olduğunu belirterek, ''Bu kadar ciddi bir kırık, yaralanma ve kopmayı ilk kez görüyoruz. Çok zorlu bir operasyon oldu'' dedi.

Ameliyat ekibinde yer alan Uzman Doktor Abdullah Taşdelen ise hastaneye geldiğinde kopan kolun durumunun çok kritik olduğunu, elinden itibaren derinin tamamen sıyrıldığını anlattı.

Hastanın uyutulması esnasında ön kol kırıklarının tespitini yaptıklarını anlatan Taşdelen, ''Daha sonra damar onarımlarını gerçekleştirerek, hastamızın kolunu kurtarma çalışmalarını gerçekleştirdik. Çok ciddi bir vakaydı. Düzgün hızar kesisi değildi. Çok ciddi kırıklar vardı. Bu hastada endikasyonu hastanın lehine zorladık. Henüz 24 saat geçmesine rağmen dolaşımı gayet iyi'' diye konuştu.

Yoğun Bakım Servisinde tedavisi devam eden Demirtaş ise kendini daha iyi hissettiğini belirterek, ''Her şey bir anda gelişti. Kolumun koptuğu anda kendimden geçtim. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim. Yoğun ağrılarım olmasına karşın yaşadığıma ve kolumun olduğuna seviniyorum'' dedi.