''prof. Dr. Baki Komsuoğlu 2012 Bilim Teşvik Ödülleri'' Verildi

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nce, 4 yıl önce vefat eden eski rektör Prof. Dr. Baki Komsuoğlu adına düzenlenen ''Prof. Dr. Baki Komsuoğlu 2012 Bilim Teşvik Ödülleri'' törenle sahiplerine verildi.

KOÜ Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal, üniversitenin dış dünyaya bakışıyla dış dünyanın üniversiteye bakışının birbirinden farklı olduğunu söyledi.

Çok sayıda ülkede akademinin dış dünyayla ve hakim güçlerle ilişkisinin zaman zaman gerilimli olduğunu belirten Soysal, bugünün küreselleşen dünyasında pazar mekanizmalarının ülkelerin yükseköğretim politikalarına egemen olmaları sonucunda, dış dünya ile üniversitenin hedefleri arasında giderek artan bir paralelliğin göze çaptığını kaydetti.

Bu süreçte dış dünyanın hedeflerinin hiç değişmediğine, üniversitenin misyonunun değiştiğine dikkati çeken Soysal, ''Üniversitenin misyonu dış dünyanın etkisiyle yeniden şekillendirilmektedir. Bu değişim akademi için gerçek bir eksen kayması niteliğindedir. Yükseköğretime erişimin artmasının toplumun kalkınmasına, ekonominin gelişmesine çok önemli katkıları oluyor'' diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin ekonomik rekabet güçlerini artırmakla sosyal devlet anlayışını korumak arasında bir tercihe itilmiş durumda olduğunu ifade eden Soysal, şunları kaydetti:

''Üniversite yönetiminde iş dünyasının, sanayinin, girişimcilerin, öğrencilerin ve mezunların yer alması konuşuluyor. Bizler farkına pek varmadan üniversitenin ve pazar ortamının talepleri, üniversitenin öncelikleri arasında giderek artan bir paya sahip oluyor. Örneğin, modern dünyanın pratik sorunlarına çözüm getirmek, yetişkin eğitimi, teknoloji transferi ve inovasyon. Bunlar yanlış ya da kötü hedefler değil, hepsi güzel hedefler ama meseleye üniversite anlayışının şekillenmesi açısından baktığımızda bu hedefler ülke ekonomisini güçlendirmek, katma değeri yüksek ürün geliştirilmesini sağlamak, iş gücünü yeni becerilerle eğiterek, donatmak ve ülkeye nitelikli iş gücü kazandırmak gibi üniversite dışındaki güçlerin koyduğu hedeflerdir.''

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise bilimsel girişimlerin güven temeli üzerine kurulduğunu ve toplumun bilimsel araştırma sonuçlarının araştırmacının dürüst ve doğru bir yansıması olduğuna inandığını ifade etti.

Ödül alacak akademisyenlerin verileri doğru topladığını, sonuçları doğru şekilde rapor ettiğini ve diğer araştırmacıların araştırmalarına saygıyla yaklaştığını bildiren Komsuoğlu, ''Bilimsel araştırma, buluş yapmak keyfi dışında bir tatmin sağlar. Araştırmacılar insanların doğa hakkındaki temel sorunlarına yanıt aramak için çalışır. Yaptıkları iş dünya genelinde insanların yaşamını doğrudan ve hızlı bir şekilde etkiler'' dedi.

Konuşmaların ardından Soysal ve Rektör Komsuoğlu, başarılı çalışmalarından dolayı ödül almaya hak kazanan çeşitli üniversitelerden 8 akademisyene ödüllerini verdi. Ayrıca, Komsuoğlu, Soysal'a katılımından dolayı teşekkür belgesi takdim etti .