Müşteri Memnuniyetinde Öne Çıkan Markalar Ödüllendirildi

Türkiye Kalite Derneği (KALDER), Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME)’nde geçtiğimiz 6 senede başarı elde etmiş firmaları ödüllendirdi.

Müşteri Memnuniyetinde Öne Çıkan Markalar Ödüllendirildi
Alanlarında devamlı birinci gelen markalardan Colgate Palmolive, Ülker, Türk Hava Yolları (THY), Nokia, Opet ve Turkcell’in yöneticilerine siyah heykel takdim edildi.

Ödül töreninde söz alan KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, 6 senede Türkiye’nin 81 ilinde 25 sektörde, 120 marka için 240 bini aşkın müşteri görüşmesi yapıldığını belirterek, “Ulusal endeks faaliyetimizle tüketicilere, tarafsız bir ölçüm ile taleplerini, memnuniyetlerini ve şikâyetlerini duyurma imkânı; kurumlara ise kendisinin ve rakiplerinin durumunu görme ve hedef belirleme olanağı tanıdık.” dedi.

Ulusal müşteri memnuniyeti endekslerinin dünyada, Amerika dâhil 20’den fazla ülkede yürütüldüğünü aktaran Hamdi Doğan, şunları kaydetti:

”Türkiye’de 2011 dördüncü çeyreğinde TMME Ulusal müşteri memnuniyet oranı kuruluşundan bu yana en büyük değeri bulup yüzde 76,3 oldu. Aynı dönemde Amerika ulusal endeksi yüzde 75,8 oldu. Bu başarı son senelerde dünyayı sarsan bunalımlara karşı Türkiye’de ekonomik büyümeye paralel başarı ortaya koyan firmaların eseridir.”

Müşteri memnuniyetinin, entelektüel sermayenin dolayısı ile piyasa değerinin en önemli parametrelerden biri olduğunu dile getiren Doğan, "Bu önümüzdeki dönemde TMME ile daha da net bir görünüme kavuşacaktır. ABD'de olduğu gibi TMME puanını arttıran kuruluşlar aynı artışın borsa pazar değerlerine de yansıdığını göreceklerdir." ifadelerini kullandı.

En büyük arzularından birinin Türkiye Vatandaş Memnuniyeti Endeksi (TVME)’ni ölçmek olduğunu vurgulayan Doğan, özel sektörün yanında kamu sektöründe de tüketici memnuniyetini değerlendirmeyi, gönüllü devlet ve yerel yönetim kurumlarına yön vermeyi temel aldıklarına işaret etti.

Ölçümün yapıldığı 6 seneden bu yana alanlarında devamlı birinci olan havayollarında THY, GSM’de Turkcell, margarinde Ülker, cep telefonlarında Nokia, akaryakıt İstasyonlarında da Opet siyah heykel ödülüne layık görüldü.

2011’den bu yana geri dönük olarak 3 sene art arda birinci gelen Banvit, Bosch, Ülker Golf, İş Bankası, BİM, Tamek, Toyota, BP, Erikli ve Ziraat Bankası altın heykel takdim edildi .