Baldan Sonra Yeni Bir Skandal Daha

Son günlerde baldaki taklit ve tağşiş olayları konuşulurken, zeytinyağ sektörünün yetkililerinden acil çağrı geldi: ‘Baldaki skandal 1 ise yağdaki 5’ acil çözüm bulunmalı

Baldan Sonra Yeni Bir Skandal Daha
Baldaki taklit ve tağşiş olaylarının gündeme gelmesinin ardından zeytinyağı üreticileri de “Onlarda bir ise bizde beş. Mutlaka önlem alınmalı” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. Öte yandan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 117 şikayeti Bakanlığa bildirdiğini açıkladı.

Sorunlar arttı

UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan bu konuda takiplerin sürdüğünü de ifade ederek zeytinyağı sektörünün bala göre biraz daha kontrollü şekilde gitse de yaşanan sorunların sayısının arttığını belirtti.

Prinayı satıyorlar

Ege Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken bu konuda para cezalarının daha caydırıcı olması gerektiğini savunarak, “Bizim durumumuz baldan daha kötü. Beyaz tenekeden tutun ambalajlı ürüne kadar pek çok taklit ve tağşiş sorunu hala dizboyu. Balda 1 ise zeytinyağında 5 sorun var. Örneğin Ege 'den giden pirina Antep 'te zeytinyağı diye satılıyor. Bu sahtekarlıklar çözülmedikçe fiyatlar da dengeye girmez” diye konuştu.

Cahit Çetin: “Herkes Sorumlu”


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise “Geçtiğimiz günlerde büyük bir marketin zeytinyağı rafını inceledim. 1 kilogramlık iki ürün yan yana duruyordu. Birinin fiyatı 7.5 TL, diğerinin ise 15 TL idi. Bir kere 7.5 TL 'ye satabilmeniz için ambalajı, işçilik ve nakliye maliyetini de düşünürseniz yağı üreticiden 2.5 TL 'ye almanız lazım. Öyle bir fiyat da yok. Taklit ve tağşiş olduğunu anlamak için illa uzman olmak gerekmiyor” dedi.

Büyük firmalar denetim istemiyor


Zeytinyağındaki sahtekarlıktan bunu yapmayan büyük firmaların da kazanç elde ettiğine ve aslında sorunun çözümü için tam olarak irade konamadığına işaret eden Metin Ölken, şunları söyledi: “Bu sahtekarlığı yapmayacağını bildiğimiz markalar var. Onlar aslında bunun düzelmesini istemiyor. Çünkü tüketici korkusundan ufak firmalardan mal almıyor. Bu yönüyle aslında büyük firmaların işine de geliyor ve böylece rekabet yanlış işliyor.”

Tağşiş Nedir


Sızma zeytinyağlarına belli ölçüde (genellikle yüzde 10) kanola, mısır veya ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak elde edilen yağdır. Uzmanlar “derin dondurucuya 15 dakika bırakılan numune zeytinyağının bir kısmı donar, bir kısmı donmazsa tağşiş söz konusudur” diyor.