IKEA, Özyeğin’le Rusya’da Ortak Banka Kuruyor

İsveç perakende devi IKEA, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’le Rusya’da yeni bir banka ortaklığı konusunda anlaştı.

IKEA, Özyeğin’le Rusya’da Ortak Banka Kuruyor
Başlangıçta IKEA müşterilerine hizmet verecek bankaya Özyeğin yüzde 50 ortak olacak.Özyeğin’in Rusya’daki bankası Credit Europe Bank’tan yapılan açıklamaya göre, Rusya’da yeni yatırım Lüksemburg’da 2006’dan bu yana faaliyette bulunan IKANO Bank aracılığı ile gerçekleşecek.

Resmi kayıt işlemleri başlayan yeni bankanın 2013’de aktif olması planlanıyor.Kurulacak banka ilk başta IKEA ve IKANO’nun kurumsal müşterilerine hizmet verecek. Bu çerçevede IKEA mağazalarında ve Mega Alışveriş Merkezleri'nde sunulan tüketici finansman hizmetlerinden IKEA Family kredi kartı, IKEA tüketici kredisi ve Mega Bonuslu kredi kartı, Credit Europe Bank tarafından verilmeye devam edecek. Kurulacak banka kurumsal hizmetlerini Moskova’da tek şube üzerinden verecek ve Credit Europe Bank’ın bankacılık tecrübesinden yararlanacak.

İleriki dönemlerde ortaklık bankasının hizmetleri kademeli olarak arttırılacak. IKANO Group Rusya Temsilcisi Birger Lund yaptığı değerlendirmede Rusya finans piyasasının çok cazip olduğunu ve Credit Europe Bank’ka birlikte yapılacak ortak girişimin pazara giriş açısından kendilerine önemli avantaj kazandıracağını söyledi.

Lund, “Credit Europe Bank’ın Rusya piyasasında engin tecrübesi var. Biz işbirliğimizin verimli olacağına tam olarak inanıyoruz.” dedi.

IKANO Bank, Almanya, Avusturya, Polonya ve İskandinav ülkelerinde IKEA müşterilerine yönelik bankacılık işlemlerini yürütüyor.Credit Europe Bank Genel Müdürü Murat Başbay, IKANO Bank’la stratejik bir ortaklık oluşturduklarını söyledi.

Rusya piyasası ile ilgili bankalarının engin tecrübesi ve bilgi birikimi olduğunu belirten Başbay, IKANO ile birlikte müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

RUSYA EKONOMİSİ BATI AVRUPA ÜLKELERİNDEN DAHA İYİ
Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, başlangıçta bilgi ve tecrübe paylaşımının devam edeceğini, zamanla yeni bankanın ayakları üzerinde duracağını söyledi.

1997’den bu yana Rusya bankacılık sektöründe tecrübeleri olduğunu ifade eden Aydınoğlu, “IKEA ve Auchan gibi batılı dev perakende sektörlerinin Rusya’da belirli bir başarı çizgisi var. Bizim de çok önemli bir Rusya tecrübemiz var. Rusya’da iş yapmak için biraz her işin peşinden koşmak gerekiyor. Biz Rusya kültüründe iş yapmayı öğrendik.” dedi.

Yaklaşık 300 milyon ruble (10 milyon dolar) sermaye kuruluş başvurusunu yaptıklarını ifade eden Aydınoğlu, Rusya’nın geleceğine güvendiklerini söyledi.

Rusya ekonomisinin petrol ve doğalgaz gelirlerindeki artışla paralel olarak çok sağlam bir yapıda olduğunu kaydeden Credit Europe Bank Genel Müdürü, “Ülkenin geleceğine güvendiğimiz için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Rusya krizden güçlenerek çıktı. Çok büyük bir çalkantı olursa, elbette Rusya’ya da bir kısım yansımaları olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

CREDİT EUROPE BANK RUSYA’DA 3 MİLYON MÜŞTERİYE ULAŞTI
Finansbank’ı Yunanistan’a satmasının ardından Özyeğin, Rusya ve Avrupa ülkelerinde Credit Europe Bank’la çalışmalarını sürdürüyor. Rusya’da 7 saat dilimindeki 53 şehirde 122 şubeye ulaşan Credit Europe Bank, 4 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. 10 milyon dolar sermaye ile başlayan banka, şimdilerde 550 milyon dolar sermayeye ulaşmış durumda. Özellikle bireysel kredilerde etkili olan banka her gün 200 kişiye otomobil kredisi veriyor ve bu alanda Rusya’nın ilk beş bankası arasında yer alıyor. Tüketici finansmanı konusunda da çok aktif olan banka bu alanda da ilk 5 banka arasında yer alıyor. Rusya’da 3 milyon müşteriye ulaşan Credit Europe Bank’ın bir milyonun üzerinde de kredi kartı müşterisi bulunuyor.

AUCHAN’IN BANKASINA DA CREDİT EUROPE BANK ORTAK OLACAK
Kommersant gazetesi Fransız hipermarket zinciri Auchan’ın Rusya’da finansal işlemlerini yürütebilmek için banka kuracağını duyurmuştu. Auchan Grubu'nun banka lisans başvurusu da Credit Europe Bank ile ortak yapıldı. Auchan Grubu'nun iştiraklerinden Auchan Hipermarketleri ve Leroy Merlin yapı marketlerinde, Credit Europe Bank hali hazırda tek banka olarak tüketici finansman hizmetleri vermeye devam edecek. Rusya’da yabancı otomobil satışları hızlanırken, perakende satışlarda destek kredisi sağlamak için Volkswagen Bank Haziran 2010’da kuruluş başvurusu yaptı. Bunun dışında BMW Bank, Toyota Bank ve Mercedez-Benz Bank kendi müşterilerine hizmet veriyor .