Tabutlarla Başbakanlık Binasına Yürümek İsteyen Gruba Polis İzin Vermedi

Şırnak'ın Uludere ilçesinde hava harekâtı sonucu hayatını kaybedenleri anmak için 34 temsili tabutla Başbakanlık'a yürümek isteyen Roboskiye Adalet Platformu üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Tabutlarla Başbakanlık Binasına Yürümek İsteyen Gruba Polis İzin Vermedi
Uzun süre polisin barikatı açmasını bekleyen grup açıklama yapıp, taşıdıkları tabutları kaldırıma bırakarak dağıldı. Roboskiye Adalet Platformu üyeleri yanlarında taşıdıkları 34 tabutla Kızılay Mithat Paşa Caddesi üzerine geldi. Polis ekipleri eylem öncesinde Başbakanlık başta olmak üzere Kızılay ve Abdi İpekçi Parkı yakınlarında yoğun güvenlik önlemi aldı. Tabutlarla kaldırımdan yürüyen grup üyeleri buradan Başbakanlık binasına yürümek istedi. Bunun üzerine polis ekipleri grubu Sağlık Bakanlığı önünde durdurdu. Göstericiler ile emniyet güçleri arasında gerginlik yaşandı. Göstericiler polis barikatının kaldırılmasını isterken, polis tabutlarla Başbakanlık binasına yürümelerine izin vermeyeceğini belirtti.

Uzun süre burada yolun açılmasını bekleyen grup üyeleri bir süre sonra harekete geçti. Emniyet yetkilileri grubun bu yürüyüşünün yasal olmadığını belirterek, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Yaşanan gerginliğin ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, başbakanlığa yürüyüp, taleplerini iletmek istediklerini ancak buna izin verilmediğini söyledi.

Uludere’de ölenlerin sorumlularının yargılanmasını isteyen Türkdoğan, herkesin er ya da geç adalete hesap vereceğini kaydetti.

Roboskiye Adalet Platformu adına konuşan Avukat Selahattin Çoban ise Uludere olayının aydınlatılması ve adaletin sağlanması için 123 gündür mücadele ettiklerini dile getirdi. Devletin aradan geçen zamana rağmen suçluları bulup, yargılamadığını ifade eden Çoban, “Bizler bu devletin, emir komuta zinciri içerisinde işlenmiş bir cinayeti aydınlatabilecek imkânlara sahip olduğunu biliyoruz. Bilmediğimiz ise devletin suçluları bulup adalet önüne çıkarıp çıkaramayacağıdır.” dedi.

‘Bombalama emrini kim verdi’, ‘Unutursak kalbimiz kurusun’ dövizleri taşıyan ve çeşitli sloganlarla protestolarını sürdüren grup, açıklamanın ardından tabutları kaldırıma bırakıp dağıldı.