Bayındır, Geçim Kaynağı Olan Çiçeğin Festivalini Kutladı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bayındır'ın Türkiye'nin çiçek merkezi haline geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilk talepte bulunduğu yıl 1 milyon çiçeği toparlayamayan Bayındır'ın, bugün yıllık 100 milyon çiçekten 60 milyon lira kazandığını kaydetti.

Binali Yıldırım, 15. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali'ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, festivalin çiçek gibi insanların beldesinde kutlandığını kaydetti.

Bayındır'ın çiçekle uğraşının Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayandığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Geçmişte sarayları süsleyen Bayındır, bugün Türkiye'nin çiçek ihtiyacının yarısını karşılıyor, yarın tamamını karşılayacak, sizde bu istek oldukça..." diye konuştu.

Bayındır'ın çiçekçilikte marka haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, "Birkaç yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, bana şunu söyledi: 'Bayındır'dan çiçek almaya karar verdik. 1 milyon çiçek talebinde bulunduk ama bunu toparlayacak üretici birliği bulamadık.' O günden bugüne Bayındır 100 milyon çiçek üretiyor, 60 milyon lira kazanıyor. Gerek İzmir gerek İstanbul belediyelerimize, yaptıkları alımlardan ötürü teşekkür ediyorum. Çiçekçilik Bayındır'da 3 bin 500 kişiye iş sağlıyor, 10 bin kişiye de aş veriyor." dedi.

Bakan Yıldırım, Küçük Menderes havzasının sadece İzmir'i besleyen bereketli topraklar olmadığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin kurtuluşuna, istiklâline de damgasını vurmuş efelerin diyarıdır. Hizmet etmek, bu ovanın bereketli topraklarını daha fazla üretime ve zenginliğe kavuşturmak boynumuzun borcudur. Bu borcumuzu seve seve yerine getireceğiz." açıklamasında bulundu. Bayındır'a yönelik birçok hizmetin devam ettiğini dile getiren Yıldırım, ilçenin tarihini öne çıkarmak için çalışıldığını vurguladı. Çiçekçilik organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik talepleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yerine getireceklerini dile getiren Yıldırım, konuyu bizzat takip edeceğini ifade etti.

Bayındır'a yaraşır en güzel yolun yapımının sürdüğünü anlatan Yıldırım, temelini attıkları Zeytinova Barajı'nın bu bereketli topraklarda verimi iki kat arttıracağını dile getirdi. Yıldırım, ilçeyi eğitim merkezi haline getirmek için 300'er kişi kapasiteli iki yurdun 2013 yılında hizmete gireceğini dile getirdi. Yıldırım, süt fiyatlarını toplayıcıların insafına bırakmayacaklarını da kaydetti.

'EXPO 2020, EGE'NİN DE KURTULUŞU OLUR'İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması durumunda bölgenin kaderinin değişeceğine dikkat çeken Bakan Yıldırım, şunları söyledi: "İzmir'in EXPO projesinden bize ne demeyin. İzmir'in 2023 hedeflerini gerçekleştiren bir projedir. Sadece İzmir'in değil, bütün Ege'nin kurtulma projesidir. Bütün İzmir, bütün sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları, projenin ülkemize kazandırılması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bütün devlet kurumları bu proje için çalışıyor."İzmir Valisi Cahit Kıraç ise yaptığı konuşmada, çiçek denince Bayındır'ın akla geldiğini söyledi.

Bugün yıllık 100 milyon adet üretilen çiçeğin, yakın gelecekte yeni çeşitlerle daha da artacağına inandığını kaydeden Kıraç, hükümetin İzmir'de başlattığı projelerin, EXPO 2020'nin kazanılması durumunda yapılacak yatırımlara eşdeğer olduğunu vurguladı.İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da yaptığı konuşmada, Bayındır'ı çiçeğin başşehri yapmak istediklerini söyledi.

Tarımda kümeleşmeye önem verdiklerini belirten Aydoğdu, "Bayındır'ı çiçekçilik, Tire'yi süt, Ödemiş'i çalı, Kemalpaşa'yı da hayvancılıkta kümelendirmek istiyoruz. Bayındır artık çiçeğin başkenti oldu. Ben buna yürekten inanıyorum. Biz Hollanda'nın tamamı kadar çiçeği Bayındır'da üretebiliriz." açıklamasında bulundu.Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş ise yaptığı konuşmada, çiçeğin ilçenin geçim kaynağı olduğunu söyledi.

İstanbul ve İzmir büyükşehir belediye başkanlarına sözleşmeli alımları dolayısıyla teşekkür eden Kertiş, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 14 milyon adet alım sözleşmesiyle ilçeye 14 milyon liralık katkısı oluyor. İzmir'in yıllık 4 milyon adet sözleşmeli alımı var. Türkiye'nin birçok il ve ilçe belediyelerinin alımıyla bugünlere geldik. Bayındır'ı uyuyan bir güzel olmaktan çıkarıp çiçeklerle bezenmiş bir elbise giydirdik." dedi.