Türk-Alman Danışma Günleri Başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mardin İl Müdürü Adil Demir, Almanya ile Türkiye arasında sosyal güvenlik konusunda yapılan anlaşmaların sağladığı hakların vatandaşlara aktarılması için Şanlıurfa'da 'Türk-Alman Danışma Günleri' düzenleneceğini söyledi.

Türk-Alman Danışma Günleri Başlıyor
SGK İl Müdürü Adil Demir, 1 Kasım 1965 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ne göre, Almanya'da çalışan vatandaşların sosyal güvenlik haklarını Türkiye'de de kullanma hakkına sahip olduklarını söyledi.

Demir, "Bu haklardan işçilerimizin Almanya'da ve Türkiye'de bulunan aile fertleri de yararlanabilmektedir. Türk veya Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirmeye yönelik olarak SGK ile Almanya Sigorta Kurumu (DRV) arasında 15-17 Mayıs 2012tarihlerinde SGK Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde Türk-Alman Danışma Günleri düzenlenmiştir. Danışma günlerinden Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş illerinde ikamet eden Türk veya Alman vatandaşları ve bunların aile bireyleri yararlanabileceklerdir. Danışma hizmeti, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin öngördüğü sosyal güvenlik hakları ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin soruların Türk ve Alman uzmanlarlabirebir yapılacak görüşmelerde cevaplandırılması ile gerçekleştirilecektir" dedi.

Danışma günlerinin ücretsiz olarak Türkçe ve Almanca verileceğini belirten Demir, bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin randevu almaları ve etkinliğe mutlaka kimlik, Türk sigorta sicil numarası, varsa tahsis numarası, Almanya'da bulunduğu esnadaki ikamet ve çalışma yerlerine ait belgelerle gelmeleri gerektiğini dile getirdi .
Kaynak: İHA