Milletvekili Tunç, Arabulucuk Tasarısı Hakkında Bilgi Verdi

TBMM Adalet Komisyonu, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümünü düzenleyen tasarıyı, alt komisyon raporu üzerinden görüştü.

Milletvekili Tunç, Arabulucuk Tasarısı Hakkında Bilgi Verdi
Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, tasarı hakkında bilgi verdi. TBMM Adalet Komisyon Sözcüsü AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, tarafların aralarındaki sorunları çözmeleri için alternatif bir yöntem getirdiklerini ve aile içi şiddet konularında arabuluculuğa gidilemeyeceğini belirtti.

Milletvekili Tunç, “Tasarının kimlerin arabulucu olabileceğini düzenleyen 20. maddesinin alt komisyonda çok tartışıldı. Tasarının ilk haline göre, 4 yıllık lisans mezunu olan herkes arabulucu olabiliyordu. Sistemin oturması ve kabullenilmesi açısından, hukuk mezunu ve en az 5 yıllık deneyime sahip hukukçuların arabulucu olabileceği yönünde değişiklik yaptık. Arabulucunun elde ettiği bilgi ve belgeleri açıklaması durumunda 6 aydan 2 yıla kadar olan hapis cezasının 6 aya kadar uygulanması yönünde değişiklik yaptık. Komisyonun yurt dışında da incelemeler yaptı. İngiltere'de kapsamlı bir düzenleme yapıldığını gördük. Arabuluculuk kurumunun bir çok ülkede 20 yıldan beri uygulandığını gözlemledik. Artık Türkiye'de de uygulanması yönünde genel bir kanaat oluştu konunun farklı taraflara çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile hukuk sistemi açısından önemli bir konuyu görüştük" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yılda 6 milyon dosyanın, dava dosyasına dönüştüğü yargılama sisteminde, mahkemelere intikal eden iş yükünü azaltmadıkça, istenildiği kadar adliye yapılsın, alternatif çözüm yolları kullanılmadığı müddetçe, yargının hızlandırılmasını sağlayamayacaklarını belirtti.

Adalet Bakanı Ergin, "Yargıya intikal eden uyuşmazlık sayısı her geçen gün arttı. Bu nedenle de adalet yavaşladı. Bu durumun, bazı konuların yargıya intikal etmeden çözümünü sağlayacak alternatif çözüm modellerinin gerekliliğini ortaya koyduk. Mevzuatta alternatif çözüm yolları oldu. Tasarıyla, özel hukuk alanında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konular düzenlenecektir. Alacak veya tazminat konularındaki uyuşmazlıklar arabulucuya götürülebilecek. Boşanma davası arabuculu ile çözülemeyecek, ancak anlaşmalı boşanma davalarında çocuğun velayeti ve ortak mallar konusunda arabulucuya gidilebilecek. Tazminat ve iş yükü davaları arabulucuya götürülebilecek. Arabuluculuk konusunda dünyada farklı yöntemler bulundu. Dava açıldıktan sonra da arabulucuya gidilebilecek. Uzlaşma sonucunda üzerinde anlaşılan belgenin ancak mahkemenin bunu onaylaması sonucu ilam niteliğinde belge olabilecek. Tasarının ilk halinde, 4 yıllık lisans mezunu olanların arabulucu olabilme imkanı varken, alt komisyonda yapılan değişiklikle, hukuk mezunu olanların ve 5 yıllık deneyime sahip olan kişilerin arabulucu olma şartı konuldu. Arabuluculuk sisteminde maddelerin görüşülmesine geçildi” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, hukuk uyuşmazlıklarının 'Arabuluculuk' yoluyla çözümünü düzenleyen kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi .
Kaynak: İHA