Çernobil Faciasının 26. Yıldönümü

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Çernobil Nükleer Santrali'nde reaktör korunağı temel atma törenine katıldı.

Dünyanın en büyük nükleer reaktör kazası olarak tarihe geçen Çernobil faciasının 26'ncı yıldönümünde, felaketin kaynağı olan Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesine yapılacak yeni korunağın temeli atıldı.

Ukrayna başta olmak üzere birçok ülkede protesto gösterileri gerçekleşirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, felaketin kaynağı olan Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesine yapılacak yeni korunağın ve atık nükleer yakıt tesisinin temel atma törenine katıldı

Törende konuşan Yanukoviç, facianın hala acı verdiğini ve Çernobil Nükleer Santrali'nde yeni ve daha güvenli reaktör korunağı yapma çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.

Yapılacak reakatör korunağının kazanın kaynağı olan 4. reaktörü daha emniyetli getireceğini belirten Yanukoviç ayrıca korunağın yapımında katkısı olacak bağışçı ülkelere teşekkür etti. Konuşmasının ardından Yanukoviç, temsili temel atma butonuna bastı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluşlar olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Sağlık Örgütü, Dünya Bankası gibi kurumların ve Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna yetkililerinin oluşturduğu bir organizasyon olan Çernobil Forumu 2005 yılında; "Chernobyl's Legacy: Health, Environmental and Socio-Economic Impacts" başlıklı bir rapor yayınlamış ve patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon bulutu yüzünden, ilk yılki doz açısından en fazla radyoaktiviteye maruz kalan ülkeler sıralamaya göre Ukrayna, BeyazRusya, Bulgaristan, Rusya'nın batısındaki bölgeler ve Türkiye'nin Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinin olduğu belirtilmişti

Ayrıca; Türk Tabipler Birliği'nin ilk baskısı Nisan 2006'da yapılan "Çernobil Nükleer Kazası Sonrası Türkiye'de Kanser" başlıklı raporunda ise Çernobil nükleer reaktör kazası ile Karadeniz bölgesindeki kanser vakaları arasındaki ilişkinin araştırılması sonuçları kamuoyuna sunulmuştu. Raporda, Çernobil'deki patlama sonrasında oluşan radyoaktif bulutların 3 Mayıs 1986 Cumartesi günü Marmara'ya, 4-5 Mayıs günleri Batı Karadeniz'e, 6 Mayıs günü Çankırı üzerinden Sivas'a, 7-9 Mayıs tarihlerindeTrabzon-Hopa'ya ulaştığı, 10 gün sonra da tüm Türkiye'ye radyoaktif parçacıkların yayıldığı belirtilmişti .
Kaynak: İHA