Belevi Gölü, Kurtarılmayı Bekliyor

Belevi Belediye Başkanı Özcan Işık, 3 yıldan bu yana yaklaşık 3 bin dönümlük bir alana sahip olan Belevi Gölü'nün yasal olarak kurtarılmayı beklediğini söyledi.

Konuyla ilgili 3 üç yıl önce bazı birimlere gerekli girişimleri yaptıklarını belirten Işık, söz konusu birimlerden gerekli desteği bulamadıklarını savundu.

Yaklaşık 30 kuş türünün, 10 balık çeşidinin yaşadığı doğal yaşam alanının, kuş ve balık avcıları tarafından talan edildiğini, bu anlamda Belevi Gölü'nün can çekiştiğini dile getiren Başkan Işık, şöyle konuştu:

''Kanal kenarında bulunan çamur boşaltma alanları yüzlerce dönüm arazi yapmakta ve bu araziler çevre halkı tarafından çeşitli meyve fidanlarıyla, hatta ev yapmak kaydıyla doldurulmuş durumdadır. Bu konudaki girişimlerin devletin ilgili kurumları tarafından yapılması, ancak buradaki doğal yaşam alanının her ne şekilde olursa olsun korunması, arazi kazanımları için orman alanlarının yok edildiği ülkemizde, sıra hiç bir zaman sulak alanlara gelmemesi gerekirdi. Burada yapılabilecek en iyi düzenleme, gölün bağlı bulunduğu alanın daraltılarak alandaki suyun bir şekilde muhafaza edilmesi ve doğal yaşam alanının korunması, alan üzerindeki tapu sahiplerine kurutulan alandan arazi tahsis edilmesi gerektiğinin doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü burada gerçek yaşamda balıkların ve kuşların olmadığı, sadece insanların olduğu bir uygarlık alanı oluşturulmak isteniliyor. Belevi beldesindeki bu sorunun biran önce giderilmesi gerektiğini umut ediyoruz.' '
Kaynak: AA