Bdp Milletvekilleri, Canlı Kalkan Eyleminde

BDP Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup, 'Canlı Kalkan' eylemi yaptı.

Bdp Milletvekilleri, Canlı Kalkan Eyleminde
Teröristlere karşı askeri operasyonların yapıldığı yere gitmek isteyen ve dağlık kesime kadar gelen grup, karların yolu kapatmış olması nedeniyle devam edemedi. Diyarbakır'ın Lice Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yazkonağı kırsalındaki bölgede çıkan çatışma nedeniyle operasyonlar devam ederken; aralarında Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ayla Akat Ata'nın da bulunduğu grup, sabah saatlerinde BDP Diyarbakır İl Başkanlığında toplanarak, operasyon bölgesine gitmek istedi. Diyarbakır çıkışında polis ekipleri tarafından durdurulan konvoydaki 3 araç, eksiklikleri nedeniyle trafikten men edilirken; ekiplerin başındaki polismüdürü ve milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Milletvekili Ayla Akat Ata, "Ne olursa olsun operasyon bölgesine gideceğiz" demesi üzerine polis müdürü ise, "Keşke bu duyarlılık diğer olaylarda da gösterilse" diye yanıt verdi

Yapılan kontrollerin ardından konvoy, Diyarbakır'ın Lice ilçesi istikametine devam etti. Diyarbakır'dan Bingöl il sınırına kadar olan bölgede 5 defa durdurularak kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Bingöl'ün Abalı mevkiinde yeniden durduruldu. Yolu demir bariyerler ile kapatan askerler, ilk etapta araçların geçişine izin vermedi. Bunun üzerine konvoydaki araçlardan inen partililer, slogan atarak yolda yürümeye başladı.

Bir süre yürüyen kalabalık, daha sonra araçların güvenlik kontrolünden geçirilmesive serbest bırakılmasıyla araçlara bindi. Araçlarla yola devam eden konvoy, dağ yoluna girerek operasyonun yapıldığı bölgeye doğru hareket etti. Yaklaşık 2 saat dağ yolunda seyreden konvoy, Tapantepe Dağı'nı geçtikten sonra Zengesor bölgesinde karın yolu kapatması nedeniyle mahsur kaldı. Geçiş noktasındaki bir bölgede karın yolun bir kısmını kapatması üzerine milletvekilleri ve partililer burada beklemeye başladı.

Canlı kalkan eylemi yapmak için yola çıkan partililerin Zengesor bölgesinde bekleyişi devam ederken, grubun geceyi yol üstündeki birköyde geçireceği ve yarın operasyon bölgesine devam edeceği açıklandı. Zengesor bölgesinde gazetecilere açıklama yapan DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, "Yaklaşık 2 gündür bu bölgede çatışmalar yaşanıyor. Özellikle dün akşam çatışmaların çok yoğunlaştığına dair yoğun bilgilendirmeler oldu. Halk, kimyasal kullanılabileceğine dair kaygıları olduğunu bildirdi. Kürt meselesinin barışçıl çözülmesini isteyen, diyalogla çözülmesini isteyen kurumsal yapılar olarak, bu operasyonlara sessiz kalmayacağımızı, gençlerimizin öldürülmesine göz yumamayacağımızı, halk olarak buoperasyonlara karşı durmak gerektiğine duyduğumuz ihtiyaç dolayısıyla buraya geldik. Bu topraklarda gerilla olanlar, bu coğrafyanın çocuklarıdır. Bu halk kendi çocuklarına sahip çıktığı için onların cenazelerini karşılamak değil, onların özgürce yaşamalarını sağlamak için irade ortaya koydular. Bugün buraya gelen annelerimiz şunu söylediler: 'Onların yerine gelip bizi öldürsünler.' İsteğimiz; bir an önce bu sorunun demokratik çözümü için müzakere ve diyalog sürecinin başlatılmasıdır. Artık bu halkın tek birevladını dahi yitirmeye tahammülü kalmamıştır. Biz buna bir mücadele bir eylem biçimi olarak devam edeceğiz. Artık kendimizi o tankların silahların önüne koyacağız. Eğer öldürmekle bitireceklerine inanıyorlarsa; gelsin o silahları kullansınlar. Sayın Başbakan'a operasyon bölgesinden söylüyoruz; eğer birazcık barışa kardeşliğe inançları varsa, çıkıp bu operasyonları durdursunlar. Bu halkın çocuklarına silah kullanmasınlar. Başbakan, Kürtlere teslimiyeti, biat etmeyi dayatmasın. Kürtler bu kadar mücadeleyiteslim olmak için vermedi" dedi.

Kaynak: İHA