Başbakan Yardımcısı Atalay'dan Van Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van depreminde Türkiye'nin tek yürek olduğunu, ülkenin her kesiminden bu ile yardım yağdığını belirterek, ''Bunu bölgedeki insanlar yaşadılar, gördüler. O kardeşlik duygusunun gelişmesi, bizim yürüttüğümüz çalışmalarda da etkisini gösteriyor'' dedi.

Atalay, Van'daki incelemelerinin ardından Ankara'ya dönüş yolunda, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Van'ın, depremden sonra başlatılan projeler sayesinde bir değişim dönüşüm yaşadığını belirten bir gazetecinin, bu gelişmelerin hükümetin yürüttüğü demokratik açılıma nasıl bir faydasının olacağını sorması üzerine, Atalay, şunları söyledi:

''Van depreminde, Türkiye tek yürek oldu. Ülkemizin her kesiminden Van'a yardım yağdı, her bölgesinden, her ilinden. Bunu bölgedeki insanlar yaşadılar, gördüler. Bu duygu birliği, kardeşliği biz de hep anlattık. Türkiye, Van için seferber oldu. O kadar çok yardım geldi ki doldu taştı. Bu atmosferi buradaki insanlar unutmaz. O çok etkili oldu. O kardeşlik duygusunun gelişmesi, bizim o yürüttüğümüz çalışmalarda da eminim etkisini gösteriyor.''

Atalay, bir başka gazetecinin, konteynerlerin üzerinde havadan incelemelerde bulunulduğu sırada, vatandaşların polis helikopterini alkışladığını söylemesi üzerine de ''İlk günlerde bazı şeyler oldu ama şu anda Van'da çok huzurlu hayat var'' dedi.

-Konteynerler depolanacak-

Van'daki kalıcı konutlara, depremzedelerin taşınmasının ardından konteynerlerin ne yapılacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Atalay, ''Bunları depolayacağız. Heba olmayacak. 15 bölgede depolarımız olacak. Konteynerleri de oralarda depolayacağız'' diye konuştu.

Van'daki konteyner kentlerde normal hayatın devam ettiğini belirten Atalay, ''Televizyon seyrediyorlar. Hepsi çanak anten kullanıyor. Hepsinde çanak anten var. Bu evlerle mukayese edilmez ama rahatlar yani çok büyük sorun yok. İlk zamanlara göre sosyal donatılar olgunlaştı. Hanımların bir araya geldiği, televizyon izleyecekleri salon var, kreş var, çamaşır yıkama salonu var. Buna benzer hizmetler var'' ifadesini kullandı.

-''Çadır ilk anda en acil ihtiyaç oluyor''-

Atalay, bir gazetecinin, ''Bundan sonra deprem gibi afetlerde daha az çadır mı kullanılacak'' şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Çadır ilk anda en acil ihtiyaç oluyor. Çadır daima ihtiyaç oluyor ama konteyner da hazır olursa çok hızlı şekilde konteynere geçersiniz. Çadır ucuz. Çadırdan tasarruf etmemek lazım, yeterince depolarımız dolsun, stokumuz olsun.''

Van depreminde, hemen Ankara'da bir koordinasyon toplantısı yapıldığını anlatan Atalay, o dönemde yaşanan çadır sıkıntısına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Toplantıda, Kızılay, bize, 'yeterince çadırımız var, Muş bölge depomuz var. Muş'tan hemen oraya getiririz' dedi.

Muş, Van'a çok uzak değil ama sonra Muş'ta o kadar çadır çıkmadı. Depoda söyledikleri gibi çadır çıkmadı, 500 civarında, o kadar çadır çıktı.''

-Televizyon programlarında toplanan yardımlar-

Atalay, deprem döneminde, özel televizyon kanallarında yapılan yardım programlarındaki bağışlarla ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

''Bu konuda bizim açtığımız yardım hesapları var. Başbakanlık'ın var. Diyanet İşleri ile Kızılay'ımızın var. Bunlara gelen yardımları biliyoruz. Ama hem nakdi hem para olarak gelen bir ödeme olmadı. Onları zaten kendileri takip ettiler. Televizyonlardaki taahhütler, gerektiği gibi yerine getirilmiyor, öyle zannediyorum. Yani nakdi bir yardım olmadı. Sadece okul vadedip, bina konut vadedenleri biz takip ediyoruz. Para işi bizim işimiz değil. 'Sen taahhüt ettin, bunu ver' demek, bizim işimiz değil. O, kampanyayı yürütenlerin işi ama birisi okul vadettiyse veya lojman, öğretmen lojmanı veya konut, biz onlarla irtibat kurduk. Onların hepsine arsaları tahsis ediliyor. Taahhütler büyük oranda yerine getiriliyor.' '
Kaynak: AA