Koyulhisar'da Örnek Üzüm Bağı Oluşturuldu

Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ve İl Özel İdaresi'nce desteklenen ''Bağcılığı Geliştirme Projesi'' kapsamında Koyulhisar ilçesinde örnek üzüm bağı oluşturuldu.

Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Settar Ünal, Koyulhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ferudun Şensoy ve ziraat teknisyeni Selim Durgut, ilçede Kadir Levent Yılmaz'a ait arazide oluşturulan örnek bahçede incelemelerde bulundu.

Proje hakkında bilgi veren Ünal, aşırı nemli ve soğuk bölgeler dışında Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde ekonomik manada bağcılık yapıldığını söyledi.

Sivas'ta ise bağcılığın en fazla Divriği, Gemerek ve Gürün ilçelerinde küçük alanlarda geleneksel usulde yapıldığını belirten Ünal, ''İl merkezi, Şarkışla, Gemerek, Divriği, Gürün, Altınyayla, Hafik , Suşehri, Akıncılar ve Koyulhisar ilçelerimizde örnek üzüm bağları oluşturacağız. Bu bağlara dikilecek olan aşılı asma fidanları, resmi ve özel asma fidanlıklarından temin edilmiştir. Deneme bağları, İl Özel İdaresi destekli olarak nispeten iklimin uygun olduğu bölgelerde her bağda toplam 200 aşılı asma fidanı olacak şekilde kurulacaktır. Bağın tesis ve bakımı, müdürlüğümüz uzman teknik personellerinin nezaretinde ve kontrolünde gerçekleştirilecektir'' dedi.

Sivas'ta hizmet veren sanayi ve tarım sektörünün ihtiyacı karşılamaktan uzak olmasının, dışa göçü teşvik ettiğini belirten Ünal, şunları kaydetti:

''Bu durum, bir taraftan köylerde tarımda çalışabilecek genç nüfusu azalttığı için tarım arazilerinin yeteri ölçüde değerlendirilmemesine, diğer taraftan şehirde aşırı bir nüfus birikiminden dolayı işsizlik başta olmak üzere birçok meselenin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. İşte bu sıkıntıları gidermenin bir yolu da kırsalda ikamet eden insanımızı bazı ekonomik faaliyetlerin içerisine çekerek gelir seviyesini artırmak, dolayısıyla hayat standartlarını yükseltmek olacaktır. Bu faaliyetlerden birisi de iklim yapısının daha uygun olduğu bölgelerde bağcılığı teşvik etmek olarak düşünülebilir.''

Ünal, oluşturulan örnek bahçelerdeki üzüm bağlarına karaerik, öküzgözü, kabarcık, Trakya ilkeren ve flame seedless cinsi aşılı üzüm fideleri dikildiğini söyledi.

Koyulhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ferudun Şensoy ise Koyulhisar'ın tarıma elverişli bir yöre olduğunu belirterek, ''Arazilerine örnek meyve bahçesi kurmak isteyen vatandaşlarımız bizlere müracaat ederek gerekli bilgileri alabilirler'' dedi.

Arazisinde örnek bahçe oluşturulan Kadir Levent Yılmaz da yetkililere teşekkür etti .
Kaynak: AA