Atalay'dan Van Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van, Erciş ve depremin vurduğu bütün köylerde sonbahardan itibaren herkesin kendi evine ve kalıcı konutuna taşınmasını istediklerini belirterek, ''Yani depremin birinci yılı dolmadan herkes kalıcı konutuna kavuşmuş olacak'' dedi.

Van'da incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Atalay, depremde hasar gören merkez Yeşilsu köyünde Akşan Yapı tarafından çelik konstrüksiyon yapılan 8 derslikli ilköğretim okulunun açılış törenine katıldı.

Atalay, burada yaptığı konuşmada ''Van Denizi'' kenarındaki Yeşilsu köyü'nde böyle bir okulun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

''O üzücü olaydan sonra Türkiye'nin kalbi Van'da atıyor'' diyen Atalay, Van'ın her gün gelişmeleri birlikte izledikleri, acıları ve sevinçleri birlikte yaşadıkları bir alan olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Van için tek vücut olduğunu ifade eden şunları kaydetti:

''Buradan değerli kardeşlerimize şunu söylüyorum; hiç yalnız değilsiniz. Tabii afetler insanoğlu için zaman zaman önlenemeyen, Allah'ın takdiriyle gelen üzüntüler, acılardır. Bir yandan bu afetler olmasın, afet olursa bunların zayiatı en az olsun diye çabalıyoruz. Diğer yandan da afet sonrası kardeşlerimizin dertlerini hafifletme yönünde hepimiz seferber olduk. Bütün bu acılar bitecek ve eskisinden daha iyi hayat kurulacak ve devam edecek.''

Van'la ilgili gelişmeleri takip ederek yeni kararlar aldıklarını dile getiren Atalay, alınan kararların zamanında uygulanıp uygulanmadığını yerinde değerlendirdiklerini kaydetti.

Bugün TOKİ, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumların üst yöneticilerini alarak Van'a geldiğini anlatan Atalay, ''Yeniden bir değerlendirme yapıyoruz. Özellikle gözümüz artık kalıcı konutlarda. Kalıcı konutlar iyi gidiyor mu, her şey gerektiği gibi yürüyor mu- Onlara bakıyoruz. Belki bir miktar daha konutların yapılmasına karar vereceğiz'' diye konuştu.

-Köylerin konut kredilerinin ödenmesine 5 Mayıs'ta başlanacak-

Atalay, depremde köylerde yıkılan evlerin yerine AFAD ve TOKİ işbirliğiyle şehir merkezlerinde olduğu gibi zeminleri sağlam yerlerde konutlar yaparak yeni model köyler kurmak istediklerini ancak köylülerin buna itiraz ederek, eski evlerinin bulunduğu kendi arsaları üzerinde konut yapmayı tercih ettiklerini bildirdi.

Bu konuda köylülerle yapılan uzun görüşmeler sonucunda birkaç köyün farklı yerlere taşınma kararı alındığını ifade eden Atalay, ''O köylere şimdi çelikten konutlar yapılıyor. Yepyeni köyler kuruluyor'' ifadesini kullandı.

Kendi arsaları üzerinde evlerinin yapılmasında ısrar eden köylüler için de kredi verme kararının alındığını hatırlatan Atalay, şunları söyledi:

''Krediyi verdiğimiz vatandaş kendi evini yaptıracak. Ama yaptığı evin projesini de biz vereceğiz ve sık sık denetleyeceğiz. Temelinden itibaren denetleyeceğiz. Yani depreme dayanıklı ve istenilen şartlarda o evler yapılacak. Bu evler biraz da ucuz olacak. TOKİ, yapsaydı belki biraz daha fiyatı yüksek olacaktı. Köylerde kendi evini yapanlara verilecek bu kredinin ödenmesine 5 Mayıs'ta başlanacak. 2 yıl ödemesiz ve uzun yıllara yayılan küçük küçük taksitler halinde geri ödemesi yapılacak. Köylü kardeşlerim o tarihten itibaren gidip o krediyi alabilirler.''

-''Depremin birinci yılı dolmadan herkes kalıcı konutuna kavuşacak''-

Van, Erciş ve depremin vurduğu bütün köylerde sonbahardan itibaren herkesin kendi evine ve kalıcı konutuna taşınmasını istediklerini dile getiren Atalay, ''Yani depremin birinci yılı dolmadan herkes kalıcı konutuna kavuşmuş olacak. Yaklaşık 20 bin konutu yaptırıp teslim edeceğiz. Evi yıkılan ve ağır hasarlı olan herkes yeni konutuna taşınacak. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız kredilerini almakta gecikmesinler. Şimdi konteynerler, çadır ahırlarla köylerimizde hayat normal yürüyor ama köylerdeki evlerin bir an önce yapılmasını istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesi Atalay, Vali Münir Karaloğlu, AFAD Başkanı Fuat Oktay, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Akşan Yapı Firması Temsilcisi Mert Şimşek tarafından kesildi.

Açılıştan sonra sınıfları gezen Atalay, öğrencilerle sohbet ederek, mont ve oyuncak hediye etti.

Atalay, buradaki temaslarının ardından Van Valiliği'ne geçerek, Van'ın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili basına kapalı gerçekleşen toplantıya katıldı.

Kaynak: AA