Adana'da Sahte Dişçilere Şok Baskın

Adana'da sahte dişçilerin muayenehanelerine düzenlenen operasyonda sağlığa uygun olmayan çok sayıda malzemeye el konuldu.

Adana'da Sahte Dişçilere Şok Baskın
Adana Sağlık İl Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şubesi İl Denetim Ekibi, Şakirpaşa Polis Merkezi ekipleriyle birlikte Denizli ve Yeşilevler mahallelerinde bulunan sahte dişçilerin muayenehanelerine operasyon düzenledi.

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman'ın da katıldığı operasyonda sağlığa uygun olmayan çok sayıda malzemeye el kondu.

Diploması olmayan, hekim olmayan birilerinin iptidai bir şekilde kurulan sistem ile sağlıksız bir ortamda dişçilik yaptığını belirten Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, "Sahte dişçi dediğimiz bu kişilerin mekanı gördüğünüz gibi her tarafı pislik içerisinde en ufak bir hijyen yok. Bir hekim olmadığı gibi bir temizlikte yok. Dişi çekmeye yarayan aletler pas, pis içerisinde. Hiç bir sterilizasyon yok. Bu sahte dişçilerden medet uman insanlara Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi her türlü hastalık bulaşabilir. Buraya gelen insanlarımıza yazık" dedi.

Oda olarak sağlık müdürlüğünün bu çalışmalarına her zaman katılarak bilirkişi ve gözetmen olarak bulunduklarını belirten Yaman, "Ama daha fazla duyarlı olmamız gerekiyor. Özellikle de kenar mahallelerde oturan insanlarımızın sahte dişçilere karşı uyarılması lazım ve bu konularda eğitilmeleri gerekiyor. Bu da yerel yöneticilerimizin görevidir. Kenar mahallelerde oturan insanlarımızın ekonomik durumu iyi değil, sosyal güvenceleri de yok” şeklinde konuştu.

"PARASIZA DEVLET BAKMAK ZORUNDA"

Diş hastanesinin kent merkezine değil, ekonomik durumu düşük olan mahallelere yapılmasını isteyen Yaman, "Hastaneleri buralara yapın ki insanlar sahte dişçilere gitmesin, sağlıkları daha fazla bozulmasın. Bakanlık ağız diş merkezlerini periferler yerine merkeze yaparsa, merkezdeki düzgün muayenehaneler kapanacak, sahte dişçiler devam edecek. Biz buna karşı çıkıyoruz. Her şey ortadadır. Bu durumdan iyi ders çıkarmamız gerekir. Vatandaşlarımız sahte dişçilere belki işin ciddiyetini bilmeden geliyor belki ekonomik sebeplerden geliyorlar. Devletin açtığı ağız diş merkezleri var oralara gitsinler. Sosyal devlet ilkesi hiçbir sosyal güvenceniz olmasa da devlet size bakmak zorundadır. Gitsinler benim param yok desinler. Ben buradan sayın valimize de çağrıda bulunuyorum. Böyle bir seferberlik başlatılsın. İnsanların parası yok diye sahte dişçiye gitmek zorunda mı? İmkanı olan insanlarımız sakın sahte dişçilere gitmesin. Her türlü hastalığa yakalanabilirler. Hastalık size sizden eşinize eşinizden çocuklarınıza bulaşır. Hastalık çok kötü bir şeydir. Bu işin eğitimini almış hekimlere gidin” diye konuştu.

Sahte dişçi ve insan sağlığına uygun çalışmayan kurumlara denetimlerin aralıksız olarak süreceği bildirildi.

Kaynak: İHA