Kilis'te Scada Sistemi Hayata Geçiyor

Kilis Belediyesi tarafından su şebekesinde meydana gelen su kayıplarını en aza indirmek, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için SCADA sistemli içme suyu şebeke hattı ihalesi 4 Mayıs 2012 tarihinde yapılacak.

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, 1970'lerde yapılan kent merkezi şehir şebekesi ve Yeniyapan isale hattının ekonomik ömrünü artık tamamladığını belirterek, 'Son yıllarda içinde bulunduğumuz küresel iklim değişikliği ile birlikte kullanılabilir su kaynaklarının azalması, gelecek adına su probleminin yaşanmaması için su kaynaklarının verimli kullanılmasını zorunlu kılarken, günümüzde çok değerli olan ve giderek azalan su kaynaklarımızın verimli olarak kullanılması gerekmektedir.

Bizim büyük birakarsuyumuz olmadığı için içme suyunun büyük bir kısmını yağmur sularının toplanmasıyla dolan Seve Barajı'ndan almaktayız. Buradan alınan su Kilis Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde arıtıldıktan sonra şehir şebekesine dağıtılmaktadır. Fakat Kilis kent merkezi şehir şebekesi ve Yeniyapan isale hattı 1970'lerde yapılmış olup, ekonomik ömrünü artık tamamladığından dolayı şehir şebekesindeki su kaybımız ortalama yüzde 60 oranındadır.

Gelişmiş ülkelerde şebeke sisteminde oluşan su kaybı yüzde 10-20 arasındadeğişmekte olup, şebeke sistemindeki su kaybı için kabul edilebilir sınır değeri yüzde 10'dur. Bizler de bu su kaybının önlenmesi ve içme suyu şehir şebekesini Scada sistemli içme suyu şebeke hattı yapılması için 4 Mayıs 2012 tarihinde ihaleye çıkartıyoruz. İhalenin ardından kısa zaman içerisinde kazı çalışmalarına da başlanılacaktır ' dedi.
Kaynak: İHA