Kereste İçin Soykırım

Amazon'da yasadışı kesim yapan kereste firmaları, yerli halkı öldürmeye başladı.

Kereste İçin Soykırım
2010 yılında Peru'da daha önce 'medeniyetle ' karşılaşmamış olan, dünyadaki son ilkel kabilelerden biri keşfedilmişti. Havadan çekim yapan uçağa ok atan yerliler, ormanlarından ve kabilelerinden hiç ayrılmamıştı, muhtemelen dünyada neler olup bittiğinin de hiç farkında değillerdi.

MEDENİYET ONLARI DA BULDU

Benzer bir kabile olan Awá, Brezilya'daki Amazon ormanlarında hayatını sürdürmeye çalışıyor. Radikal'in aktardığı habere göre 355 kişilik kabile öyle ilkel ki, aralarından 100 kişi dış dünyayla hiç temas kurmamış. Ancak Amazonlar'da kalan son 2 göçebe ve avcı kabileden birisi olan Awá yıllardır aynı ritüelleri ve yaşam biçimini sürdürse de, 'medeniyet ' bir şekilde gelip onları buldu.

Awá'nın Avatar filmini hatırlatan problemleri, 1982 yılında (bugün artık Avrupa Birliği'ne dönüşen) Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Dünya Bankası'nın fonladığı bir programla başladı. Carajás dağlarından büyük miktarlarda demir cevheri çıkartılması için başlayan program kapsamında, Brezilya hükümetine madenlerden deniz kıyısına taşıma yapması için bir demir yolu fonu verildi. 600 milyon dolarlık fon karşılığında Avrupa, 15 yıl boyunca çıkan madenlerin 3'te birini, yani yılda 13.6 milyon tonluk bir kısmını alacaktı. Yapılan demiryolu Awá'nın topraklarından geçiyordu ve demiryolunun inşasıyla beraber yerleşimciler de geldi.

Bütün bu sürecin ardından Awá'nın yaşam alanlarını oluşturan ormanlar, doğudan gelen kerestecilere açılmış oldu. Survival International'ın verdiği bilgilere göre, o yıllardan beri Awá'nın yaşam alanlarının 3'te 1'i yok oldu ve bölgeye gelen insanlar, kabile üyelerinin bağışıklık sahibi olmadığı hastalıkları da beraberinde getirdi. O günden beri Awá'nın arazilerinde yasadışı yapılar inşa ediliyor ve plansız şekilde otlaklar oluşturuluyor. Amazon ormanlarında izinsiz kesimler yapıldıkça, Awá'nın yaşamını sağladığı ormanlar, bitkiler ve hayvanlar da yok oluyor.

GERÇEK BİR SOYKIRIM

Ancak kabilenin daha önemli bir sıkıntısı var. Yasadışı şekilde ormanı kesen kerestecilerin silahlı adamları bir yandan Awá yerleşimlerini yıkıp talan ederken, kendilerine tepki gösteren yerlileri de öldürmeye başladı. Brezilya hükümeti olayları durdurmakta zorlanırken, Brezilyalı hakim José Carlos do Vale Madeira, olayın 'gerçek bir soykırım ' olduğunu söylüyor.

Parayla tutulmuş silahlı adamlar (pistoleros), arazileri istimlak edenlere karşı duran Awá'ları 'avlıyor '. Kabile üyeleri, ailelerinin ortadan kalktığını söylüyor. İnsan hakları örgütleri, Brezilya hükümeti hemen devreye girerek yasadışı keresteciliğin önüne geçmezse kabilenin kurtarılamayacağını söylüyor.

Survival International'ın araştırma direktörü Fiona Watson, arazileri istimlak edenlerin pistoleros isimli adamları kullanarak araziyi 'temizlemek ' istediklerini belirtiyor ve 'Eğer bunu şimdi durdurmazsak bu insanlar yok olacaklar. Gözlerimizin önünde bir soykırım yaşanıyor ' diyor.

OSCAR'LI OYUNCU DA HAREKETE GEÇTİ

Survival International bu hafta konuya dikkat çekmek için bir kampanya başlatıyor. Çarşamba günü bir video yayınlayacak olan örgüt, Oskar'lı İngiliz oyuncu Colin Firth'ün yardımıyla Brezilya Hükmeti'ni bir an önce harekete geçmesi ve kabileyi koruması için uyaracak. Kampanya survivalinternational.org sitesinden duyurulacak.