Üç Ülkenin Gençleri Konak'ta Buluştu

Konak Belediyesi’nin desteğiyle, İzmir Sosyal Yaşamı Geliştirme Derneği, Almanya Berlin LebensWelt ve Fransa Paris-Les Ulis Service Municipal de la Mairie des Ulis Point Information Jeunesse dernekleri ortaklığında yürütülen üç ülkeli değişim projesi “BERLINIZMIRPARIS” projesinin ikinci boyutu İzmir’de gerçekleşti.

Proje kapsamında bir araya gelen üç ülkeden 21 genç, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan 'ı ziyaret etti. Tartan, gençlerden,” çağdaş Türkiye 'nin umudu İzmir için Expo sürecinde destek” istedi.

İzmir hakkında bilgi alan Berlin ve Parisli gençlerle konuşan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan şunları söyledi: “500 bin nüfusuna karşın iş, alışveriş, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi Konak 'ın nüfusu gün içerisinde 1 buçuk milyonu aşıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı 'nda Philippe Rotthier ödüllü Abacıoğlu Hanı 'nı, Alsancakta tarihi evleri, Agora 'da binlerce yıllık tarihi göreceksiniz. Bunların yanında özellikle yemekleri çok seveceksiniz. Döneri, kebabı her yerde yersiniz ancak İzmir çeşit çeşit sebze ve ot yemekleriyle, deniz ürünleriyle farklı bir damak tadı yaşatacak.”

İzmir ve Türkiye hakkında merak ettiklerini öğrenen gençler sorularıyla dikkat çekti. Türkiye 'de Ermeni meselesi, Sarkozy 'nin uyguladığı politikalarla ilgili soruları içtenlikle yanıtlayan Başkan Tartan, “Bunlar siyasetle ilgili şeyler. Görüyorsunuz ki bir araya gelince hepiniz ortak noktalarda buluşuyorsunuz. Aranızda dostluk oluşuyor, sevgi bağı kuruluyor. Önemli olan da budur” dedi.

'BERLİNİZMİRPARİS ' ÜÇ ÜLKELİ DEĞİŞİM PROJESİ NEDİR?
24 Temmuz 2011 tarihinde başlayan proje, “Ben nereye aitim?” sorusu ile göç ve bütünleşme konularına odaklanıyor. Bu üç ülkeli değişim programı ile Berlin, Paris ve İzmir'den seçilmiş, aile içinde ya da kendileri göç deneyimine sahip olan 16-21 yaş arası gençlerin göç ile ilgili bakış açılarını ve aidiyet duygularını tartışmaları ve oluşturulan tiyatro oyunu aracılığı ile bu duygularını keşfetmeleri amaçlanıyor. Ana teması aidiyet duygusu olan proje kapsamında etkinliklerin gerçekleştirileceği üç farklı şehirde farklı yardımcı temalar çerçevesinde etkinlikler yürütülüyor. Berlin 'de gençlerin mevcut durumu, İzmir 'de geçmişi, Paris 'te ise geleceği tartışılıyor. Birinci değişimi 24 Temmuz 2011-01 Ağustos 2011 Berlin 'de gerçekleştirilen proje kapsamındaki ikinci değişim İzmir 'de gerçekleşti. Üçüncü değişimin ise 2013 yılında Paris 'te düzenlenecek.
Kaynak: İHA