Fransa’da Aşırı Sağ Yüzde 20’ye Dayandı

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonuçlandı.

Seçimin süprizini ise aşırı sağcı parti lideri Marine Le Pen aldı. Front National lideri yüzde 18.5 oy oranıyla Fransa tarihindeki en yüksek aşırı sağ oy oranına partisini ulaştırmış oldu.
Fransa’da düzenlene cumhurbaşkanlığı seçimlerini Sosyalist parti lideri François Hollande ilk sırada tamamlamayı başardı. Hollande, yüzde 29 oy elde etti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 26 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim öncesi düzenlenen anketlerde yüzde 15 düzeyinde oy alacağı tahmin edilen Marine Le Pen ise yüzde 18.5 oranında oy kaydederek üçüncü sıranın sahibi oldu. Seçimde süpriz yapması beklenen Sol bloğun adayı Jean Luc Melenchon ise yüzde 11 oy oranıyla 4. sırada yer aldı. François Bayrou ise yüzde 9 oy oranıyla 5. sıranın sahibi oldu. Seçimi ilk sırada tamamlayan François Hollande cumhurbaşkanı olabilmek için elde ettiği oy oranının önemli olduğunu belirterek, ‘’Fransa’da artık bu sayfayı çevirmek isteyen bütün herkesin oyunu bekliyorum.’’ açıklamasında bulundu. Sosyalist lider Fransa'da değişimin artık başladığının da ifade etti.

Sosyalist Parti (PS) Genel Sekreteri Martine Aubri’de Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının ilk turu ikinci sırada tamamladığına vurgu yaparak Sosyalist partinin açık ara liderliğine vurgu yaptı.Aşırı sağ parti Front National’i tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştıran Marine Le Pen ise seçimden sonra yaptığı açıklamada artık herşeyin çok daha farklı olacağını belirterek ilk turun bitiş değil yeni bir başlangıç olduğu vurgusunda bulundu. Aşırı sağcı lider, ikinci turla ilgili kararını ise 1 Mayıs'ta açıklayacağının altını çizdi. François Bayrou ise 2012 Fransa’sında yüzde 20’ye ulaşmış aşırı sağ oyun asıl krizin başlangıcı olacağını belirtti.

İkinci tur için Nicolas Sarkozy ile ittifak kurabileceği iddia edilen Bayrou Fransa’nın geleceği için herkes ile birlikte çalışabileceğinin altını çizdi.Aşırı sol parti adayı Jean Luc Melenchon ise ikinci turda herkesi Nicolas Sarkozy’ye karşı birlik olmaya davet etti.Fransa'nın yeni cumhurbaşkanını 6 Mayıs’ta Nicolas Sarkozy ve François Hollande arasında yapılacak ikinci tur seçimleri belirleyecek. Yeni cumhurbaşkanının 17 Mayısta koltuğu devralması bekleniyor.