Tunceli Bölgedeki Olası Depremlere Müdahale İçin Hazırlanıyor

Tunceli'de bölgedeki depremlere müdahale amacıyla kurulacak deprem erken tahmin istasyonlarının yer tespiti ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tunceli Deprem Strateji ve Eylem Planı ve Deprem Tahmin Cihazları" konulu panele katılmak üzere Tunceli'de bulunan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Prof. Dr. Uğur Kaynak, Tunceli'nin depremselliği konusunda büyük endişelerinin olmadığını açıkladılar.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, İstanbul Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Tunceli ve bölgede yer hareketleri ile alınacak tedbirlere ilişkin görüşlerini açıkladılar. Yapılan açıklamada hazır bulunan Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, deprem gerçeği ile yüz yüze oldukları gerçeğinden hareketle hocaları deprem ve risk yönetimi konusundaki görüşlerini almaküzere Tunceli'ye davet ettiklerini belirtti.

Deprem erken tahmin istasyonu kurmak üzere çalışmaların başlatıldığını belirten Vali Taşkesen, "Tunceli'de günler öncesinden belki de olabilecek deprem hakkında fikrimiz olacak" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, yapılmak istenen şeyin sadece Tunceli'nin çevresinde oluşabilecek bir aktivitenin belirlenmesinden ziyade çok yakınında bulunan Doğu Anadolu faylarındaki Elazığ, Bingöl ve Malatya'yı tehdit eden fayların da etkilerini ortaya çıkaracak cihazlar kuracaklarını belirtti.

Gündoğdu, depremlerden önce ciddi işaretlerde bulunan kaplıcaları takip edeceklerini ve eğitimi de yanına katarak deprem öncesinde, sırasında akredite edilmiş bilgilerle geliştirmeye çalışacaklarını dilegetirerek, "Eldeki bilgilere göre çok direk etkilenecek büyük deprem riskine sahip değil. Çevre illere lojistik ve arama kurtarma açısından ilk müdahale edecek bir konumu var. Bundan ötürü o illerden daha iyi hazırlanması gerekiyor" diye konuştu

Prof. Dr. Uğur Kaynak ise, katil fayların şehrin çok yakınından geçmediğini, ama hiç bilinmeyen ve tarihsel depremlerden de takip edilemeyen Munzur Vadisi fayının bile belki de bir gün uyanabileceği ihtimalini değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Çevredeki faylara bakılınca Kuzey Anadolu Fay Hattı Pülümür'den, Pülümür, Hozat, Ovacık, Çemişgezek fayı hemen Tunceli'nin 20-30 kilometre batısından, doğu tarafı ise Tunceli'nin makas yapan ve ne yapacağı hiç belli olmayan dünyanın en depremsel bölgelerindenbiri olan Karlıova kaotik bölgesine çok yakın. Nazımiye ve Pülümür ilçelerini tehdit etmektedir. Ancak buna rağmen Tunceli'nin depremselliği konusunda büyük endişelerimiz yok" dedi.

Kaynak, bu sağlam yapı üzerinde DOHD ile birlikte destekledikleri projeyle Tuncelilileri bilgilendirdiklerini ve istasyon yer seçimi yaptıklarını kaydetti

DOHAD Başkanı Fuat Agalday ise, DOHAD olarak 1999 depreminden bu yana deprem öncesi doğadaki ve jeofiziksel tüm değişkenleri takip etmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Şimdiye kadar Marmara, Güney Marmara ve Ege dışında uyguladığımız sistemleri Tunceli'de de uygulamak amacıyla burada bir AR-GE çalışması başlattık. 6'dan büyük depremler olmadan haftalar öncesinde mutlaka bize deprem öncü işaretleri verebiliyor. Bunları takip edebilmek için Tunceli'de şimdilik 3 tane istasyon kuracağız ve 24 saat süreklibu değişkenleri izleyeceğiz" diye konuştu

Kaynak: İHA