'Sokakta Çalıştırılan Çocuk Sayısı Azaldı, Suça Sürüklenenler Arttı'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Adana’da 2010’da 807 olan sokakta çalıştırılan çocuk sayısının 2011’de 344’e gerilediğini söyledi.

'Sokakta Çalıştırılan Çocuk Sayısı Azaldı, Suça Sürüklenenler Arttı'
Bu olumlu gelişmeye karşılık aynı dönemde adli işlem gören çocuklardan mağdur sayısının bin 336’dan bin 616’ya, suça sürüklenenlerin ise 3 bin 645’ten 4 bin 12’ye yükseldiğinin kaydetti.

Olumsuz yöne giden bir sürecin yaşandığını gördüklerini ve yeni dönemde bakanlık olarak sadece sosyal yardım boyutu ile kalmayacaklarını söyleyen Bozoğlu, sosyal hizmet merkezlerinde ihtiyaç sahibi ailelere, koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici rehberlik ve danışmanlık hizmeti verileceğini belirtti.

İktisadi Araştırmalar Vakfı ve Yüreğir Belediyesi’nin ortaklaşa Hilton Oteli’nde düzenlediği “Türkiye’de İç Göçün Sosyo–Ekonomik Sonuçları ve Adana Özelinde Değerlendirme” konulu sempozyumun son oturumunda ‘İç Göçün Yönetimi’ konusu ele alındı. Sempozyumda konuşan Ömer Bozoğlu, 2009’da yapılan Ailelerin Eğitim İhtiyaçları Araştırması’na göre Türkiye’de ailelerin yüzde 70’nin her hangi bir desteğe ihtiyaç duymadığına işaret etti. Bozoğlu, aynı araştırmaya göre ülkede 2 milyon 751 bin kişi gıdı ve gıda dışı yoksulluk sınırı altında yaşadığını açıkladı.

Bunun Türkiye’deki hanelerin yüzde 16’sı olan yaklaşık 2 milyon 713 bin haneye tekabül ettiğini anlatan Bozoğlu, hedeflerinin bu kesime ulaşıp, onların ihtiyaçlarına cevap verecek bir hizmet modelini hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

"NÜFUSUN YÜZDE 70’İ GÖÇ HALİNDE"

Türk nüfusunun yüzde 70’nin doğduğu kentten başka bir yere göç hareketliliği yaşadığını bildiren Bozoğlu, göçün bir sorun olarak değil, bu yapıda ortaya çıkan sorunların nasıl çözülebileceğinin araştırılması gerektiğini dile getirdi. Adana’nın göç alan bir şehir olma konumundan göç verecek noktaya çıktığını aktaran Bozoğlu, 1995–2000 döneminde kentin 92 bin göç alırken, 133 bin göç verdiğini bildirdi. Bozoğlu, 2011’de 53 bin göç alınmasına karşılık 57 bin kişinin kentte taşındığına dikkat çekti. Adana’da şehirleşme oranı yüzde 88, il ve ilçe merkez nüfus artış hızı binde 21 olduğuna değinen Bozdoğan, şöyle devam etti:

“İlde yataklı tedavi veren kurum sayısı 24, aile hekimi sayısı 591, bebek ölüm oranı binde 44, 10 bin kişiye düşen hastane yatak sayısı 29’dur. Ekonomik göstergeler açısından Adana’da sanayi iş kolunda çalışanların toplam istihdamdaki oranı yüzde 22. Aynı tabloda tarımda çalışanların oranı yüzde 25, yeşil kartlı sayısı Türkiye ortalamasının üzerindeki bir rakamla yüzde 14’tür. (260 bin) Bu sosyal politikalar bakımından üzerinde durulması gereken bir durumdur.” Göç veren bölgedeki sorunlar üzerinde duran Bozdoğan, göçle evin erkeklerinin ili dışında aileden uzak çalışmak zorunda kaldığını hatırlattı. Böylece kadınların yalnız kaldığını ve çeşitli sorunlarla karşılaştığını vurgulayan Bozdoğan,“ Yoksulluk, ailelerin parçalanması gibi problemler ortaya çıkmakta. Çocuklarla başbaşa kalan kadınların onların kontrolünü tam anlamıyla sağlayamamakta. Eşinden ekonomik destek çoğu zaman alamamakta, yoksulluğun en dibine düşmektedir. En iyi çözüm ise erkeğin yanına çocuklarla göç etmektir.” diye konuştu.

"GÜNEYDOĞU’DA 6 MİLYON KİŞİ GÖÇEBE TARIM İŞÇİSİ"

Güneydoğu Bölgesi’nden yaklaşık 6 milyon kişinin göçebe tarım işçisinin varlığına dikkat çeken Bozoğlu, eğitimsizlik, sağlık sorunları ve şiddetin en fazla geleneksel tarım işçi gruplarında yaşandığını anlattı. Çözüm önerilerinde ise Ömer Bozoğlu, göç önleme kurullarının oluşturulması, geri dönüşleri cazip kılacak teşviklerin verilmesini ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.Kalkınma Bakanlığı İstihdam ve Çalışma Hayatı Dairesi Başkanı Gökhan Güder ise 1965–2000 yılları arasında toplam 21,1 milyon kişinin iller arasında göç ettiğini açıkladı.

Türkiye’de göçlerin yarıdan fazlasını şehirden şehire şeklinde gerçekleştiğinin altını çizen Güder, en fazla hiç evlenmemiş erkekler ile evli kadınların göç ettiğini söyledi.

Eğitim seviyesi arttıkça göç etme imkanı arttığını vurgulayan Güder, göç edenlerde işsizlik oranının ülke ortalamasından düşük olduğunu kaydetti.

En çok hizmet sektöründe (inşaat) çalışanların göç ettiğine açıklayan Güder, Adana–Mersin Bölgesi’nin verdiği göçün aldığından fazla olduğunu ifade etti.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Âdem Şahin’in yönetiminde gerçekleşen oturumda Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Gürçınar ile Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da birer sunum yaptı.