Davalar 12 Ayda Karara Bağlanacak

Sadullah Ergin, stok davaların bitmesiyle birlikte davaların temyiz süreci dahil 12 ayda karara bağlanacağını bildirdi.

Davalar 12 Ayda Karara Bağlanacak
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Türkiye'de artık davalar iki sene sonra, stoklar eriyip bittiğinde, temyiz süreci dahil 12 ayda karara bağlanacak ' dedi.

Ergin, Türkiye'nin AİHM'de en çok ihlal alan ülke, ayrıca Türkiye'nin AİHM'e en çok şikayet edilen ikinci ülke olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi'ne getirilen bireysel başvuru hakkını anımsatan Sadullah Ergin, 'Bu yılın 23 Eylül tarihinden itibaren, her Türk vatandaşı Türkiye'de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayalı bir hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e yapacağı başvuruları öncelikle Türk Anayasa Mahkemesi'ne yapmak durumundadır. Bu bize şunu sağlayacak, Türkiye'den Strasbourg mahkemelerine dava açmak, dava takip etmek çok zahmetli, masraflı bir yoldur. Ama Türkiye içerisinde böyle bir şikayet ihtiyacı duyan vatandaşımızın, kendi ülkesinde bir adım ötesinde bir mahkemeye başvurabilme imkanının sağlanmış olması, vatandaşlarımız açısından önemli bir güvence oluşturacaktır ' diye konuştu.

12 AYDA KARARA BAĞLANACAK
AİHM ile geliştirilen yeni bir inisiyatif daha olduğunu kaydeden Ergin, AİHM önünde şimdiye kadar Türkiye'den yapılmış 15 bin kadar dosya beklediğini ifade etti. Ergin, bunların sayı itibariyle en fazlasının Türkiye'deki uzun yargılamalardan kaynaklı şikayetlerden olduğunu kaydederek, 'Bugün AİHM kendisi de uzun yargılamalardan şikayetçidir. Ama biz bu sorun için önemli birkaç adım attık. Öncelikle, Türkiye'de uzun yargılamaların kaynağı, ilk derece mahkemelerinden çok yüksek mahkemelerdeki bekleme süreleridir. Türkiye'de artık davalar iki sene sonra, stoklar eriyip bittiğinde, temyiz süreci dahil 12 ayda karara bağlanacak ' ifadelerini kullandı.