Bornova İle Mavrovo Rostuşe Kardeş Şehir Oluyor

Medat Şenay - Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova ile Makedonya'nın Mavrovo Rostuşe belediyeleri arasında kardeş kent protokolü imzalanacağı söyledi.

Kamil Okyay Sındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki belediyenin kardeş kent olabilmesi amacıyla meclislerde gerekli kararların alındığını ve İçişleri Bakanlığı'nın da kararları onayladığını bildirdi. Mavrovo Rostuşe belediyesinin her yıl 1-5 Mayıs tarihleri arasında kuruluş yıldönümü etkinliği düzenlediğini, bazı belediye meclis üyeleriyle o tarihlerde Makedonya'ya gideceğini belirten Başkan Sındır, şunları kaydetti:

''Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında, özellikle Balkan ülkelerindeki şehirler ile kardeş şehir ilişkiler kurduk. Son olarak Makedonya Rostuşa Mavrovo kenti ile kardeş şehir ilişkilerini imzalayacağız. Kardeş kent sözleşmeleri son olmayacak. Bulgaristan'ın Kırcaali bölgesindeki Mestanlı ve Koşukavak Cebel belediyeleri ile geçtiğimiz aylarda kardeş şehir protokollleri imzaladık. Makedonya'dan İştip kenti ile henüz imzaladık, gerekli hazırlıklar devam ediyor, önümüzdeki günlerde imzalayacağız.

Bosna Hersek'in Tuzla şehri ile ilişkileri kurduk, yazışmalar devam ediyor, iyi niyet görüşlerini bildirdik. Aynı şekilde Makedonya'nın Delçova ile kardeş şehiriz. Sırbistan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Novi Pazar şehir ön görüşmeler yaptık, Sırbistan büyükelçiliği sıcak bakıyor. Balkanlarda hala yaşayan kültürümüz var, o yöre insanları ile buluşmak, şehirlerle kardeş şehir anlaşmalarını yapmak için elimizden geldiğince çalışıyoruz.''

Kardeş kent anlaşmalarının dayanışma, birliktelik, paylaşma kültürünü yaşatma adına önemli faydalar sağlayacağını belirten Sındır, şöyle devam etti:

''Ekonomik, sanatsal, kültürel alanda işbirliklerini geliştirmek amacıyla kardeş kentler protokolleri imzalıyoruz. Özellikle Balkanlar coğrafyası ülkeleri demir perde sonrasında daha hızlı gelişim çabaları içerisine girdiler. Yaptığımız anlaşmalarla bu gayretlerine destek olabiliriz, karşılıklı ekonomik fayda sağlayabiliriz. Kardeş kent anlaşmalarını karşılıklı kazanma olarak görüyorum.

Belediyecilik tecrübelerini, şehircilik tecrübelerini birbirimize aktarıyoruz, meclis üyeleri başka şehirleri görüyorlar, bu ziyaretlerde iki taraf da bir takım bilgileri alma fırsatı yakalıyorlar. Ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel alanlarda bizim onlardan, onların da bizlerden alacakları çok şeyler olduğuna inanıyorum.''

Kamil Okyay Sındır, yurt içinde de kardeş kent anlaşmaları yapıldığını, Pülümür, Kütahya Dumlupınar gibi kentlerde kardeş kent anlaşmaları hazırlandığını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Alsancak kenti ile de kardeş kent ilişkisi kurulması için İçişleri Bakanlığı'ndan onayların alındığını belirten Sındır, ''Anadolu'yu Balkan, Rumeli Coğrafyası ile buluşturmak istiyoruz'' dedi.

Karadağ'ın Bar kenti ile kardeş şehir anlaşması için Meclis kararı ve Bakanlık onayının da alındığını belirten Başkan Sındır, Mayıs ayında gidecekleri Mavrovo Rostuşe Belediyesi yöneticilerini İzmir'de ağırladıklarını sözlerine ekledi .
Kaynak: AA