Bilici: Türkiye'nin Önceden Başlattığı Dönüşüm, Arap Baharını Tetikledi

Cihan Haber Ajansı (Cihan) Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Türkiye'nin Turgut Özal'la başlayan dönüşümünün, Arap baharını tetiklediğini söyledi.

Bilici: Türkiye'nin Önceden Başlattığı Dönüşüm, Arap Baharını Tetikledi
Bilici, bu durumun, Türkiye’yi Tunuz, Mısır ve Suriye benzeri bir duruma düşmekten kurtardığına dikkat çekti. Cihan Genel Müdürü ve Zaman gazetesi yazarı Bilici, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından düzenlenen 'Bölgesel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi' panelinde konuştu.

Türkiye’nin Arap baharı gibi bir dönemden kurtulmasını Turgut Özal’la başlayan dönüşüme bağlayan Bilici, “Ben şimdi Türkiye’nin 25 yıllık bir Türk baharının meyvelerini yediğini düşünüyorum. Rahmetli Özal’la başlayan o dönemin açılması olmasaydı biz o zaman Türk baharı gibi Mısır’daki rejimi deviren, Suriye’yi kan gölüne çeviren Tunus’u şimdiki duruma getiren bir yapıyla karşı karşıyaydık. Allah’tan Türkiye kendi dönüşümünü daha önceden başlattı ve sonuçlarını aldı. Bir yönüyle de Arap baharının tetikleyicisi oldu. Neden? Çünkü ‘Müslüman bir halk ekonomide böyle başarı gösteriyorsa, demokrasi konusunda önemli adımlar atabiliyorsa, biz niye atmayalım’ sorusunu sorduk Mısır'daki insanlara, Tunus'taki insanlara. Belki devrim olmasını istemedi ama bu yönüyle devrim olmasında önemli bir rol oynadı diye düşünüyorum." dedi.

Birilerinin sıfır sorun politikasına yönelik eleştirilerde bulunduğunu, buna katılmadığını ifade eden Cihan Genel Müdürü Bilici sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yerde pat diye bir bomba patlıyor, önünüze geliyor, sizin de seçme şansınız olmuyor. Türkiye'nin ‘sıfır sorun’ politikasını eleştirenler oluyor. Ben onlara katılmıyorum. Türkiye durduk yere Suriye’ye savaş açmadı ki. Ya da İran’ı karıştırmak için Özel Harekat gönderdik, böyle bir şey olmadı. Bütün hepimizin üzerinde durduğu halıyı çektiler, hepimiz sarsıldık. Bunlardan bir tanesi de çok öyle devasa göründüğüne bakmayın Amerika. Mübarek en büyük müttefikleriydi, kaybettiler. Öyle müttefikleriydi ki Mübarek, kendi halkına rağmen Filistin konusunda Hamas’a hainlik yapıyordu o rejim…”

Arap baharının Türkiye’yi de yeni bir döneme getirdiğini belirten Zaman gazetesi yazarı Bilici, sıfır problemli bir politikanın temellerinin daha önceden atılmış bir politika olduğunu açıkladı.

AK Parti hükümeti döneminde ise bu politikanın çok geliştirildiğini ve somut bir neticeler alındığını kaydetti.

Bilici, “Komşularımızla ticaretimiz 7 kat arttı. Fakat şimdi yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bunun getirdiği yeni dönem Türkiye’nin elinden lüksleri aldı. Bunlar nedir? Herkesle konuşabilme şansımız gitti. Hem İran’la iyi olmak, hem Amerika’yla iyi sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bir tarafta tercih yapmak zorunda kaldık, yaptık.” şeklinde konuştu.