Batman'dan Güney Afrika'ya Ticaret Köprüsü Kurdular

Batman Genç işadamları Derneği (BAGİAD) üyesi iş adamlarından oluşan toplam 19 kişilik heyet, KOSGEB desteği ile Güney Afrika Cumhuriyeti’ne iş gezisi düzenledi.

Batman'dan Güney Afrika'ya Ticaret Köprüsü Kurdular
Türkiye'ye dönüş yapan heyet, Güney Afrika 'nın ticaret merkezi Johannesburg 'ta iş görüşmeleri yaptı. Johannesburg, Durban ve Cape Town şehirlerinde temaslarda bulundu, yatırım imkanları araştırdı. Programın ev sahipliğini Güney Afrika Türk İşadamları Derneği (SATBA) yaptı. Tanışma ve açılış konuşmalarından sonra Batmanlı ve Güney Afrikalı işadamları karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Güney Afrika 'daki Türk okullarının öğretmen ve öğrencileri toplantıda tercümanlık yaptı. Güney Afrikalı işadamları, Batmanlı yatırımcıları maden ve yenilenebilir enerji sektöründe yatırıma davet etti, otomotiv sektöründeki rekabetin fırsatlara çevirebileceğinin altını çizdi. Güney Afrikalı işadamları, 'Türkiye ve Güney Afrika ilişkileri hızla gelişiyor. Bu tür karşılıklı toplantılar sağlam ilişkilerin temelini atmak için çok önem arz ediyor. Üyelerini başka ülkelere taşıyarak ticaret köprüleri kuran TUSKON büyük başarılara imza atıyor. Türkiye ile gelişen ticari ilişkilerin Güney Afrika ekonomisine büyük faydası olacağını düşünüyoruz. ' dedi.

BAGİAD heyeti, toplantının ardından Johannesburg 'da yatırım yapan Türkiyeli işadamları ile görüştü, fabrika ve tesislerini gezdi. Bürotime Mobilya Güney Afrika Direktörü Yusuf Sarıyaprak, Güney Afrika 'nın yatırıma çok müsait olduğunu, devletin yatırımcıları desteklediğini, dünyada en az prosedür uygulanan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Madencilik, tarım ve mobilya sektörlerinde yatırım yapılabileceğini dile getirdi. Sesli Battaniye Güney Afrika Genel Müdürü Mustafa Sesli, Güney Afrika 'da kar oranının çok yüksek, riskin çok az olduğunu, Türkiye 'den gelen yatırımcı sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Gezi hakkında açıklama yapan BAGİAD Başkan Yardımcısı M. Uğur Atilla, “Güney Afrika, 44 milyon nüfus ve ülkemizin yaklaşık iki katı yüz ölçüme sahip bir ülke. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ülke, zengin maden yataklarına sahip, hayvancılık ve tarım konusunda dünyada söz sahibi. Ülkede balıkçılık da ileri seviyede. Afrika kıtasının elektriğinin yüzde 57 'si Güney Afrika 'da üretiliyor.” dedi.