Maden Sektörü Açısından Sivas Önemli Paya Sahip

Sivas Valisi Ali Kolat, ''Sivas maden sektörü açısından çok önemli potansiyele sahip'' dedi.

Vali Kolat, Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 5 yıl aradan sonra bu yıl ikincisi düzenlenen ''Maden Kenti Sivas Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, toplantının amacının sektörün temsilcilerini bir araya getirmek, Sivas'ı ve ülkenin madenciliğini konuşmak olduğunu belirtti.

Maden zirvesine umduklarından daha iyi bir katılım olduğuna dikkati çeken Kolat, ''Türkiye'de bu konuda uzman, sektörün önemli temsilcileri buradalar. İnşallah Sivas'ımız için, ülkemiz için hayırlı sonuçlar doğuracaktır. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki; Sivas geçmişinde kültürüyle, medeniyetiyle, tarihiyle çok önemli bir şehir olarak konumu itibariyle görev üstlenmiştir'' dedi.

Kolat, Sivas'ın maden sektörü açısından çok önemli potansiyele sahip olduğunu belirterek, 5 yılda bir bu konunun gündeme getirileceğini söyledi.

Zirvenin Sivas ve ülke açısından önemli bir katkı sağlayacağını ifade eden Vali Kolat, ''800'e yakın arama ruhsatı, 300'ün üzerinde işletme ruhsatı verilmesi açısından da Sivas madencilik bakımından ilk 5'e girmektedir. Bu demektir ki Sivas iyi bir potansiyele sahiptir. Ama bu potansiyel yeterince değerlendiriliyor mu- İşte onu tartışacağız, onu konuşacağız. Bu aramalarımızı biraz daha artırmamız gerekiyor, işletmelerimizi daha aktif hale getirmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

-Bakan Yardımcısı Muhammet Balta-

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta da, kendisinin de maden mühendisi olduğunu, madencilerin sorunlarını, sıkıntılarını bildiğini ifade etti.

Türkiye'de madenciliğin zorluğunun farkında olduğunu ifade eden Balta, şunları kaydetti:

''Elbette Türkiye'de madenciliği aramak, madenleri işletmek, hem madencilerimizin finansman açısından yeterli olmayışı, aynı zamanda da arazinin hem coğrafi hem jeolojik yapısından kaynaklanan zorlukları olur. Yani ilk yatırım maliyetleri çok yüksek. Madencilerimiz genelde yeryüzünden madeni görerek, hem maden çıkarıp para kazanıp hem de yatırım yapmaya çalışıyor. Aslında ilk planda böyle yatırım yapmadan kazanç sağlamaya çalışıyoruz, ancak bu birazcık da define işine benziyor. Sonuçta ileride ne olacağını bilmiyoruz. Ama gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde de son zamanlarda özellikle MTA'nın önderliğinde, şimdi de özel sektörün önderliğinde Türkiye'de bu bilimsel çalışmalara ağırlık verilmiş. Son dönemlerde de görüyoruz ki bundan da mutlu oluyoruz. Yerli ve yabancı müteşebbisler Türkiye'de, ülkemizde bilimsel veriler ışığında artık madencilik faaliyetlerini yürütüyor. Bizler de bunu arzu ediyoruz.''

3 günlük toplantıda hem Sivas adına hem ülke adına çok hayırlı kararlar alınacağını söyleyen Balta, toplantının ülke madenciliğine ışık tutacağına gönülden inandığını belirtti.

Balta, şöyle devam etti:

''Madencileri potansiyel suçlu olarak görmemek lazım, madencileri de dünyanın en büyük zenginleri olarak görüp de burada zorluklar çıkarmamak lazım. Esasında burada yapılacak madencilik faaliyetlerinde kurulan firmalarda, işletmelerde, bir kişi, iki kişi, üç kişi veya beş kişi çalışıyorsa buna bakmak lazım. Yani sokakta boşta gezen insanımız ne kadar azalırsa, bizim o kadar daha mutlu olmamız lazım. Onun için köylerde, kentlerde, nerede olursa olsun burada yaşayan insanlarımızın madencilik faaliyetlerinde ve diğer faaliyetlerde bulunan, özellikle üretim yapmaya çalışan, işsizliği önlemeye çalışan iş adamlarımıza, müteşebbislerimize sahip çıkması lazım, bunların önünü açması lazım. Artık biz devlet olarak da Türkiye'nin geleceğini özel sektörde görüyoruz. Özel sektörün çalışmalarında devlet olarak önünü açmak, onlara nasıl yardımcı oluruz çalışması ve düşüncesi içerisindeyiz.''

AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan da, madenci bir ailenin kızı olduğunu belirterek, bu toplantıyı önemsediğini, alınacak kararları yakından takip edeceğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen ise madencilik sektörünün nabzının 3 gün boyunca Sivas'ta atacağını belirtti.

Bu zirvenin ilkinin 5 yıl önce düzenlendiğini hatırlatan Çimen, ''İlk yürümeye başladığımızdan itibaren aslında tabiatla etkileşim içerisindeyiz. İnsanoğlu tabiatın kendisine sunduğu imkanları kullanarak refahını, standardını yükselterek, bu dünyada yaşamını gerçekleştiriyor, gerçekleştirmek zorunda'' diye konuştu.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de, madenlerin bulunduğu yerde, kaynağında işletilmesinin daha ekonomik ve akılcı bir yaklaşım olacağını ifade etti.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer ise kurumlarının Sivas'a önem verdiğini, kentte birçok maden kaynağının bulunduğunu söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da Sivas'ın maden kenti olduğunu belirterek, kentte bu sektörde yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Maden Kenti Sivas Zirvesi'nin birinci oturumu ''Türkiye'nin maden potansiyeli ve madencilikteki gelişmeler'', ikinci oturumu ''Sivas ilinin yeraltı zenginlikleri, potansiyeli ve değerlendirilmelerine yönelik yaklaşımlar'' konulu başlıklarda sunumlarla devam etti .
Kaynak: AA