Esenler'de 'afrika' Konuşuldu

Esenler Belediyesi'nin düzenlediği "Sahra Altı Afrika'nın Önemi Arttıkça, İstikrarı Azalıyor" konulu konferansta, Afrika'nın dünü ve bugünü konuşuldu.

Esenler'de 'afrika' Konuşuldu
Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Sahra Altı Afrika'nın Önemi Arttıkça, İstikrarı Azalıyor" konulu konferansın moderatörlüğünü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun yaptı. Prof. Dr. Ahmet Kavas, Dr. Hassan Elhag Ali Ahmed, Prof. Dr. Muhammed Bakarı, konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansı Afrika kıtasının çeşitli ülkelerinden gelen konuklar da izledi.

Konuşmasını Sudan üzerinden yapmak istediğini belirten Prof. Dr. Hassan Elhag Ali Ahmed, "Sudan, son dönemlerde çok haber olmaya başladı.

Barış anlaşmasının imzalanmasıyla Afrika'da en uzun savaşlardan biri sona ermiş oldu. Güney Sudan dediğimiz bölgede yeni bir yönetim var. Sudan zengin bölgenin bir parçası. Petrol bakımından zengin. Tarımsal olan olarak geniş. Sudan en çok üretim yapan ülkelerden birisi. 19. yüzyıldan beri ABD, Fransa, İngiltere olsun, yeni ekonomik güçler olarak ortaya çıktı. Hepsikıtada kendilerine pazar aramaya çalışıyor" diye konuştu.

Kenya hakkında sunum yapan Prof. Dr. Mohammed Bakarı ise, "Kenya çok sayıda dinin, kültürün bir arada olduğu bir yer. Yüzde yetmiş oranında Hristiyan, yüzde otuz oranında da Müslüman var. Kenya, bütün bu batı Afrika ülkelerine yakın. Çünkü ortak bir dil, ortak bir kültürü paylaşıyorlar. Çok sayıda eğitimli insan yetiştiren bir ülke. Bu eğitimli insanlar, çok farklı alanlarda ulusal hayatın gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Son 40 yıl içerisinde Kenya'nın kendi insan kaynağını kullandığını görüyoruz.Türkiye, Afrika'yla ilişkilerine doğru bir adımla başladı.

Somalili öğrenciler, Türkiye'ye gelip üniversite okuyorlar. Türkiye de ABD gibi strateji uyguluyor" diye konuştu.

Afrika kıtasının öneminde değinen Prof. Dr. Ahmet Kavas da, "Eğer büyük devletler arasında savaş çıkarsa, bu bölge için çıkacak. Afrika'nın kumu bile çok kıymetli; değil petrolü, altını. Ama Afrika'nın en önemli kaynağı insanı; yani sizler, Afrikalılarsınız. Ama okumuş Afrikalı, kültürlü, bilgili Afrikalı, dünyayı tanıyan Afrikalı; köle olan Afrikalı değil, sömürülen Afrikalı değil, sömüren de değil, gerçek Afrikalı" dedi.

Kaynak: İHA