Terminatör Böcekler, Çamları Kurtaracak

Sakarya'da çam ağaçlarına büyük zarar veren çam kese böceğiyle mücadelede etkili olan ve laboratuvarlarda özel üretilen 'calosoma' isimli 'terminatör böcekler' ormanları kurtaracak.

Ülke genelinde doğaya bırakılacak olan 100 binden fazla avcı böcek, ormanlara yangından çok zarar veren çam kese böceğiyle mücadele edecek.

Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, çam ağaçlarına büyük zarar veriyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan böceklere karşı ilaçla mücadelede yetersiz kalınması üzerine biyolojik mücadele başlatıldı.

Devreye çam köse böceklerini yiyerek beslenen 'calosoma' isimli böcekler sokuldu. Bu avcı böcekler, çam kese böcekleriyle mücadelede oldukça başarılı oldu.

Çam ağaçlarının iğneli yapraklarını tüketerek yaşamını sürdüren çam kese böceklerini avlayarak yaşamını sürdüren terminatör böcekler, gün içinde 7 ile 12 adet cam kese böceği tüketebiliyor. 4-5 yıl yaşayan avcı böceklerden 30'u 1 hektar alandaki çam kese böceklerini etkisiz hale getirebiliyor. Terminatör böcek olarak adlandırılan bu böcekler, üç yıldır bırakıldıkları bölgelerde çam kese böceklerinin verdiği zararları en aza indirdi.

Doğal ortamlarından toplanarak Orman Genel Müdürlüğü'nün laboratuvarlarında yetiştirilip çoğaltılan yüz binin üzerinde terminatör böcek, bu yıl içinde çam kese tırtıllarının yoğun olduğu ormanlara bırakılacak. Muğla'da kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanlardan alınarak Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'nde oluşturulan laboratuvarda yetiştirilen 5 bin terminatör böcek de biyolojik mücadele için ormanlık alanlara bırakılmaya başlandı.

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, ormanlara ciddi zarar veren çam kese böceğiyle mücadelede daha önce böceklerin yediği alanları keserek ve ilaçlama yaparak mücadele ettiklerini söyledi.

Bu yöntemlerin ciddi maliyetler oluşturması ve ilaçlamanın doğaya verdiği zarar nedeniyle biyolojik mücadeleye geçtiklerini kaydeden Türkyılmaz, "İki yıldır biyolojik mücadele yürütüyoruz. Çalışmalardan yüzde yüz verim elde ettik. Hem ekonomik yönden hem de doğaya kimyasal ilaçlarla verilen zararın yok edilmesi açısından çok büyük faydası oldu. Bu mücadele metodu doğaya en yakın koruma tedbirlerini içeriyor." dedi.

Biyolojik mücadelede kullandıkları 800 anaç böcekten şimdiye kadar 11 bin yumurta ve 3 bin 500 larva aldıklarını anlatan Türkyılmaz, bu yıl 5 bin adet avcı böceği mücadele için doğaya bırakacaklarını ifade etti .