Maliye Bakanı: Cari Açıkla Mücadelede İçin Hizmet İhraç Edilecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sistemi ile ilgili çeşitli düzenlemelere gittiklerini belirterek, cari açığı düşürmek amacıyla ilk kez hizmet sektöründe ihraç yapılacağını açıkladı.


Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan konulara ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da Başbakan Yardımcısı Babacan’la ortak basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Bakan Şimşek, cari açıkla mücadele kapsamında, yeni teşvik sisteminde ilk kez hizmet ihracatının sağlanacağı bilgisini verdi. Burada iki unsurun söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, ''Yerleşim yeri, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan müşterilere, Türkiye'den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşürülebilecek ve bu hizmetlerden KDV alınmayacak. Teşvik alanlar, ilgili bakanlıkların izni ve denetimine tabi bir faaliyet olacak. Böylece eğitim ve sağlık işletmelerinin elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergiden istisna edilmiş olacak.'' diye konuştu.

TEŞVİK SİSTEMİNİ DÜZENLEMEK İÇİN TASARI

Mehmet Şimşek, bu çerçevede bir kanun tasarısı hazırladıkları bilgisini de verdi. Öncelikli amaçlarının yatırımlara yapılışı aşamasında destek vermek olduğunu kaydeden Şimşek, kazançlardan daha az vergi almak suretiyle yatırımları desteklediklerini ifade etti.

Tasarının birçok politika dokümanında öngörülen tedbirleri ve Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin düzenlemeleri ve bazı vergi düzenlemelerini içerdiğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: "Bu kanun tasarısının amacı; yatırımları teşvik etmek, bölgesel kalkınmışlık farklarını ve cari açığı azaltmak. Yatırım ortamının iyileştirilmesi bizim için çok önemli bir hedef. Ayrıca ilk kez hizmet ihracının teşviki anlamında bir takım adımlar atıyoruz. Esnafa yönelik kolaylaştırmalar var. Vergi adaletinin sağlanması veya vergi uygulamalarında haksız rekabetin önlenmesine yönelik bir takım adımlar var. Mükelleflerimize kolaylıklar ve bir takım makro ihtiyati tedbirler söz konusu."

"YENİ TEŞVİK SİSTEMİNDE BÜYÜK VERGİ İNDİRİMİ YAPILDI"

Yeni Teşvik Sistemi'nin, bugüne kadar yapılan en büyük vergi indirimlerini içerdiğini ifade eden Bakan Şimşek, bu sistemin uygulanması için bir takım kanuni düzenlemeler gerektiğini dile getirdi. Bunlardan birisinin yatırımlara yapılış aşamasında destek verilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, bir önceki teşvik sisteminde yatırım tamamlandıktan sonra destek sağlayabildiklerini, düzenlemeyle toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50'sine kadar olan kısmının, yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimle karşılanacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun, bu kanundan sonra bir kararla, illere göre yüzde 0 ile yüzde 80 arasında bir oran belirleyeceğini ifade eden Şimşek, kurum kazancının yüzde 50'sine kadar olan kısmının yatırım aşamasında indirimine imkan sağlayacağını belirtti.

"AZ GELİŞMİŞ İLLERDE İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK TEŞVİK EDİLECEK"

Yeni Teşvik Sistemi kapsamında en az gelişmiş illerde işçi çalıştırmanın teşvik edileceğini de belirten Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu'nca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerini dikkate almak suretiyle, belirlenen illerde teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlarda istihdam edilen işçilerin ücretlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmı üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nin 10 yıl süreyle terkin edilmesi, sigorta primi işçi ve işveren payının bir kısmının devletçe karşılanabilmesini bu düzenleme öngörüyor.' '