'Kutlu Doğum' Programında 5 Ocak Stadyumu Doldu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Zaman ilerledikçe insanlar aynı topraktan, aynı maya, hamur ve çamurdan yaratıldığını unutuyor" dedi.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında Adana İl Müftülüğü tarafından 5 Ocak Stadyumu'nda organize edilen 'Kardeşlik Gecesi'ne büyük ilgi gösterildi. Etkinlik kapsamında stadyum çevresinde bulunan binaların dış cephesine lazer ışıklarıyla Arapça olarak "Allah" ve "Muhammed" yazıları, kapalı tribünün üzerine de "Hz. Muhammed (SAV)" ifadesi yansıtıldı. Geceye yoğun ilgi gösterilirken, katılımcılara stadyum çevresinde İl Müftülüğü yetkilileri tarafından dini içerikli kitaplar hediye edildi.

Stadyumdaki tribünler büyük ölçüde dolarken, kimi vatandaşlarsa etkinliği televizyon ekranlarında takip etmeyi tercih etti. İstanbul Süleymaniye Camii İmam-Hatibi Ekrem Nalbant'ın 'Kur'an-ı Kerim tilaveti' ile başlayan etkinlik, Adana Müftülüğü İlahi Korosu'nun dinletisiyle devam etti. Etkinlik devam ederken, maraton tribününden; 'Biriz', kapalı tribününden de; 'Birdeniz', sonrasında da tüm katılımcılar hep birlikte; 'Kardeşiz' diye bağırarak; 'Biriz, Birdeniz, Kardeşiz' sloganını oluşturdu.

"PEYGAMBER SEVGİSİNİ PEYGAMBER DAVASINA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Programda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bugün 5 Ocak Stadyumu'nda bir araya gelen insanları, Hazreti Muhammed (SAV) sevgisinin birleştirdiğini vurgulayarak, Türk toplumunda peygamber sevdasının çok farklı olduğunu anlattı. "Yüreğimizde var olan bu peygamber sevgisini, peygamber davranışına dönüştürmek gerekiyor" ifadesini kullanan Görmez, bu nedenle de Hz. Muhammed'i anlatma noktasında Kutlu Doğum Haftası'nın önemli bir misyon üstlendiğini dile getirdi. Bu yıl ki Kutlu DoğumHaftası'nın, 'Kardeşlik Haftası'na dönüştüğünü vurgulayan Görmez, zaman ilerledikçe insanların aynı toprak, aynı maya, hamur ve çamurdan yaratıldığını unuttuğunu, insanların birbirine üstünlük sağlayıp, birbirini hor gördüğünü dile getirdi.

"İNSANLARIN YÜREĞİNDE KARA DELİKLER AÇILDI"

Görmez, "Kardeşlik dedik. Çünkü insanlar aynı anne ve babadan, Adem ve Havva'nın çocukları olduklarını unutuyorlar. Birbirlerinin ırklarını, renklerini, dillerini aşağı görüyorlar. Halbuki aynı anne ve babanın çocuklarıyız ama insanlar bunu unuttu ve unutmaya yüz tuttuğu için de kardeşlik, kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku dedik. İnsanlığımız fakirleşiyor, insanlığın yüreğinde öyle kara delikler açıldı ki, bizi kardeş kılan bütün erdem, faziletleri talan etti. İnsanların yüreğinde açılan ve kardeşlikduygularını talan eden bu kara delikler, insanı fakirleştiriyor. Kalbin yüceliği alıp götüren kibir ve gurur. Her şeyi mübah gören acımasız rekabet, yaratıcıyı yok sayan sorumsuzluk, kendisinden başkasını yok sayan bencillik, ahret yokmuş gibi davranan dünyevileşme, bedenin hazzını mutluluk sayan hedonizm, şiddet ve hiddeti üstünlük sayan narsizm, bütün bunlar ve daha sayamayacağım bütün kötülükler, insanların kalbinde öyle kara delikler açtı ki, bizi kardeş kılan bütün erdemleri talan ediyor. Bunun içinkardeşlik, kardeşlik ahlakı ve hukuku dedik" dedi

"AYNI İMANIN POTASINDA ERİDİĞİMİZİ NE YAZIK Kİ UNUTUYORUZ"

Bugün dünya üzerinde Müslümanların da aynı imanın potasında eriyen kardeşler olduğunu zaman zaman unuttuğunu söyleyen Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aynı Allah'a, aynı peygambere, aynı kitaba iman etmenin bize kazandırdığı kardeşliği zaman zaman ihmal ediyoruz. Sevgili Peygamberimizin bizi bir tek insan cesedine benzettiğini unutuyoruz. Bizi bir tek imanın tuğlasını benzetip, biri çekildi mi hepsinin yıkılacağını anlatan sözlerini unutuyoruz. Zaman zaman millet olarak da aynı tarihi, kültürü ve coğrafyayı paylaşan kardeşler olduğumuz, aynı vatan ve toprak parçasına vatan dediğimizi, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaştığımızı unutuyoruz. Aynı cephelerdebirbirimizi müdafaa ettiğimizi unutuyoruz. Bunun için kardeşlik dedik, kardeşlik ahlakı dedik, kardeşlik hukuku dedik. Kardeşlerim, bugün hepimize düşen görevler var. Birbirimizi affedip, birbirimizi bağışlamayı bilmeliyiz. Öfkeye öfkeyle, nefrete nefretle, kötülüğe kötülükle asla karşılık vermemeliyiz. Tıpkı sevgili Peygamberimiz gibi bağışlayıcı olmalıyız."

"PEYGAMBERİMİZİN EVRENSEL MESAJI ÇOK İYİ ANLAŞILMALI"

Vali Hüseyin Avni Coş ise, Kutlu Doğum Haftası kutlamalarıyla Adana'nın tüm Türkiye'ye örnek olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz da, kutlamaların anlam ve önemine dikkat çekti. Konuşmasına, "Bu akşam burada maç yok, bu akşam burada Peygamber sevgimizi yansıtmaya geldik" diye başlayan İl Müftüsü Arif Gökçe ise, "Sizleri buraya getiren nedir, bu sevgi kimin sevgisi? Muhammed Mustafa'nın sevgisi olmasaydı bir arada olur muydunuz? 'Kardeşlik Hukuku ve Kardeşlik Gecesi'ne hoşgeldiniz. Peygamberin aşkıyla yanıp tutuşup, bu stadyumu doldurdunuz. Peygamber efendimizin verdiği evrensel mesajın bugün daha iyi anlaşılmasını temenni ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Coş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e bir plaket takdim etti. Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenlenen 'Kardeşlik Gecesi', Saray Bosna İlahi Grubu'nun konseri ile devam edip, 'Anadolu İlahi Aşıkları Buluşması' ile son buldu

Kaynak: İHA