Kenan Yavuz: Dünyada 400 Küsur Nükleer Santral Var, Türkiye’de Bir Tane Bile Yok

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ekonominin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kenan Yavuz: Dünyada 400 Küsur Nükleer Santral Var, Türkiye’de Bir Tane Bile Yok
Dünyada 400 'ün üzerinde nükleer santralin bulunduğunu belirten Yavuz, Türkiye 'nin büyümesi, onurlu duruş sergilemesi ve güçlü kalabilmesi için nükleer enerjiye de termik santrallere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Kenan Yavuz, Gediz Üniversitesi 1. Kariyer Günleri'nin açılışında konuştu.

Türkiye ekonomisinin yüzde 10 büyümesi halinde üniversitede okuyan öğrencilerin hepsinin, mezun olduğunda iş bulacağını kaydetti.

Büyümenin yüzde 5 olması halinde mezunların yarısının, sıfır büyüme durumunda ise bütün öğrencilerin işsiz kalacağını dile getirdi.

Yavuz, Çin'in dünya ekonomisinin yüzde 40'ını üretir hale geldiğine dikkat çekti. Bu ülkenin son iki yılda her hafta bir termik santral inşa ederek 104 adet santrale ulaştığını vurguladı. Türkiye 'nin kurulu enerji kapasitesinin 50 bin megawat olduğunu, bu enerjiyle 134 milyar dolar ihracat yaptığını ifade eden Yavuz, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için 200-250 bin megawat elektrik üretme zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.

Ekonominin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyulduğunu belirten Yavuz, “Bu açığı nasıl kapatacağız, ne yapacağız? Kömür deyince İzmirliler, nükleer deyince Mersinliler, su deyince Rizeliler ayağa kalkıyor. Pekiyi nasıl olacak bu iş? Yenilebilir enerji deniyor. Dünya ekonomisinde yenilenebilir enerjinin oranı yüzde 10 seviyesinde. Türkiye, yenilenebilir enerji potansiyelini maksimum kullansa en fazla 10-20 bin megawata çıkabilir.” dedi.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ise iş dünyasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağında öncelikle yabancı dil, kendine güven, dürüst ve güvenilir olmak, bilgi ve beceri kazanmış olmak gibi unsurların önemsendiğini söyledi.

Çevik, üniversite olarak bu özelliklere sahip, piyasanın ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesine en az eğitim kadar önem verdiklerini kaydetti.

Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu da günümüzde tek yabancı dilin yeterli olmadığını, artık ikinci, hattâ üçüncü dil bilmek gerektiğini anlattı. Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, meslek seçerken belirli bir yol belirlemek ve bu yönde kendini geliştirmek gerektiğini dile getirdi.